Jsou vína, která mne nadchnou při ochutnávce, v afektu je zakoupím, uložím a čekám na správnou příležitost, kdy je otevřít a vypít. A ta nepřichází, ještě několik jich tu takhle syslím. Hledám nějaký výjimečný moment, šetřím si je. A pak vlastně nevím, jak chutnají „doopravdy“, protože i při dalších ochutnávce bude to víno propojeno s nějakým důležitým momentem a nedostane šanci vyznít samo o sobě. A tak jsem jednu takovou láhev otevřel před nedávnem bez nějaké neopakovatelné události, prostě k příležitosti příjemné návštěvy, která je dobré víno schopna ocenit. Tak je to totiž nejlepší. A zároveň se bál, jestli dostojí té aureole jednoho z nejlepších ryzlinků, které jsem kdy pil, i při celé lahvi v klidu domova.
Prakticky všechny ryzlinky od Beyera, které jsem měl možnost pít, se vyznačují stejným základem – dokonalá svěžest a čistota chuti i vůně, perfektní suchost a mineralita, náznak barev a laků (petrolej, říkejte tomu jak chcete) a pak věci navíc, ve větší či menší míře. O dnes chutnaném víně jsem před více než rokem napsal: „První vzorek lze popsat jediným slovem - FASCINACE. Riesling Cuvée des Comtes d'Eguisheim ročníku 2000 momentálně stanul na piedestalu „nejlepší ryzlink“ a zároveň si sebejistě uzurpoval i pozici „top suché bílé víno“ v mém osobním žebříčku. Toto je pro mne archetypální ryzlink v jeho vyzrálé podobě. Med s petrolejem (barvy & laky, benzín... prostě „to“ ryzlinkové aroma), květiny, vše výrazné a krásné a dokonale sladěné. V chuti řízně suché, bohaté, minerální a klasické. Ve vůni navíc evokuje syrového lososa a další ryby a přímo volá po kombinaci se sushi nebo mořskými potvorami. Musel jsem mít při pití tohoto vína na tváři dost přihlouplý výraz. Informace na webu dovozce říkají, že „Cuvée des Comtes d'Eguisheim je u Leona Beyera vrcholem produkce suchých vín z odrůdy Riesling. Hrozny pochází výhradně z vinic klasifikovaných v Grand Cru Pfersigberg, ale na etiketě toto označení Léon Beyer odmítá uvádět. Riesling Cuvée Comtes d'Eguisheim je produkován pouze v mimořádně skvělých ročnících a vyžaduje minimálně 4 až 5 let k plnému rozvinutí svého výrazu.“. V roce 2000 bylo skutečně něco mimořádného vyprodukováno. „ Takže s tímto textem v paměti otevírám ten malý poklad doma…
Vysoká zelená láhev, flétna, se zlatou kovovou záklopkou a dlouhým kvalitním korkem. Viněta je skoupá na informace, vlastně se dozvíme jen úplně to nejzákladnější, ale ostatně nic víc není potřeba. Vzhledově mi viněta přijde jako dost velký kýč, vám se třeba bude líbit. V barvě je víno krásně zlatavé, intenzivní. Ve vůni se za ten rok o moc nezměnilo, intenzivněji vnímám lipový čaj s medem, ale barvy & laky ve zvláštně úchvatné podobě tu hrají prim. Očekával jsem trochu větší komplexitu a nějaké jemnější tóny navíc, přijde mi to přeci jen trochu málo „komplikované“. Ale což, stále z toho vína mám přihlouplý úsměv na tváři :o) Chuť je skvěle stavěná, s páteří kyseliny a minerality, květinově bohatá, šťavnatá a dlouhá. A celé to skutečně (což může být sugesce) volá po lososovi, stejně jako minule. Tentokrát ho zkouším, syrový plátek ryby se s vínem v ústech krásně spojí a je to úžasný zážitek. Protentokrát jedna vzpomínka, která byla jen oživena a ne úplně převrácena naruby. A stále ryzlink na vrcholu mého žebříčku, byť v bílých vínech byl už od té doby sesazen a více než jednou :o) Pokud nechcete utopit v láhvi tohoto vína kupu peněz, prostě zkuste od Beyera ten základ, docela často je na degustacích v AdVivum. A uvidíme, jestli chcete jít i dál, nebo vám ten styl prostě nesedne. Já tu teď srkám jeden ryzlink z Moravy (ročník 2006 od Čebavu), hodně dobře udělaný a velmi příjemný, ale naprosto nadbytečně „nabušený“ vyšším alkoholem i trochou zbytkového cukru, a žízním po čistotě a suchosti tohoto Alsaska…
Mimochodem ten večer návštěva donesla fascinující biodynamické burgundské. A doufám, že o něm něco napíše :o) Pokud ne, zkusím se toho ujmout sám… ale já v tom vinařství, na rozdíl od nich, nebyl :o) A tak trochu přemýšlím, jestli by ten fajn večer vlastně nepomohl jakémukoliv vínu, které by se pilo. A už ani nevím, jaká hrála hudba :o)
Odkazy: Syrově lososově s Léonem Beyerem | Francie versus Morava – 3:0 | Vánoční degustace v AdVivum | Téměř dokonale slepá degustace |