úterý 17. března 2009

Dozrál čas pro suchý Ryzlink

Alespoň to tedy v úvodu svého webu říká Dr. Martin Tesch a já musím pouze souhlasit. No znáte nějaké lepší a univerzálnější tiché víno, než suchý ryzlink? Já tedy ne. Jeden večer nám na stole přistál párek s čočkou, vajíčkem a okurkou. Co k něčemu takovému otevřete, když ne pivo... samozřejmě suchý ryzlink, když si nejste jisti :o) Ten, co jsem pil já, se skrýval ve vysoké zelené lahvi zavřené černým stylovým screw-capem, s jednoduchou fajn vinětou a tak trochu „pro MTV generaci“ a „cool & trendy“ marketingovou aurou, ovšem spojenou s vínem přírodním a prý tak řízným, že se hodí i na zapíjení ostrých předmětů. Navíc z rodinného vinařství s třísetletou historií. Uvidíme.


Martin Tesch má doktorát z mikrobiologie a možná proto je design jeho lahví i webu takový pěkně čistý. Zato u vín si s moderními technologiemi nehraje, Riesling Unplugged 2006 Kabinett z Nahe je přírodní záležitost, z třicetiletých organicky vedených vinic, bez docukřování či nějaké koncentrace moštu, bez zásahů aromatickými kvasinkami, prostě „odpojené“ od moderních postupů, přirozené. A s tou arou vína pro mladou generaci, o které jsem psal výše. Tesch vyrábí a hodlá vyrábět jen vína úplně suchá a tohle už o moc sušší být nemůže :o) Má pěknou barvu, hlubší, sem tam bublinka. Voní to jako ryzlink, komplexní balík různých druhů medu, bylinky, květiny, trocha barev a laků, vše jemné ale důrazné. Chuť krásně suchá, živá, ještě trochu zaperlí. Velmi, velmi pikantní kyselina, fajn délka, mineralita a medová podbělová dochuť. Skvěle se to pije, na 12% alkoholu není vůbec těžké, jen chuťově výrazné a intenzivní. A stojí u dovozce v ČR pod dvě stovky. Ať už je tenhle „unplugged“ kousek marketingovým trikem či ne, je to zatraceně příjemné víno. Myslím, že ještě nějakou láhev bych doma zvládnul a rovnou projedu i ta další od Tesche, suché pozdní sběry z konkrétních vinic. Pokud máte nějaký tip, co z nich zkusit určitě a nejdřív, dejte vědět :o)

Komentáře používají Disqus