Přesně takhle nedávno reagovala žena, když přivoněla k vínu, co jsem jí zrovna nalil. Jo, bylo to oxidativní a podivné, přiznávám :o) Ne každé bio(dynamické) víno je takové, vlastně jsou to spíš výjimky. Přírodní vína mohou vonět a chutnat úplně jako ta „konvenční“. Mohou být lepší i horší než průměr té které oblasti. Ale vždy by měla, nezkresleně a technologií neznásilněně, vyjadřovat místo původu, klimatické podmínky ročníku, odrůdu. Neměla by si na nic hrát, nezakrývat se make-upem, být přirozená a navíc znatelně šetrnější k přírodě po celou dobu své cesty do lahve. Často je bio spíš filozofií celého procesu přípravy vína a to by mělo být i komunikováno se zákazníkem, aby nečekal to, co nemusí dostat. Dnes to bude o biostylu, bioklubu a prostě celkově tak nějak napřírodno.
Biostyl proběhl minulý víkend a šlo o „veletrh zdravé výživy a životního stylu“ (paralelně k tomu běžela ještě lehce ujetá Esoterika). A „zdravě“ si tam člověk mohl prohlédnout, osahat, očichat a ochutnat kupu zajímavých věcí, od oblečení po kozí jogurty. Já tam samozřejmě vyrazil kvůli vínu (ale bylo i bio pivo). Pár lahví bylo rozhozených po stáncích různých dovozců, samostně vínu se věnovala prezentace Cono Sur z Chile, ale k ochutnání byl jen jejich „cyklistický“ Cabernet 2008 (fajn víno, po pravdě). Stánek tam měla firma Abrle Pollau, tedy rodina Abrlových a jejich bio vína z Pálavy. Ochutnal jsem všech šest vystavených kousků a při požadovaných cenách (do stovky) šlo o úžasnou nabídku! Ryzlink Rýnský a Cabernet Moravia rosé mi nesedlo, ovšem Muškát Moravský 2007 a Pálava 2007 jsou dobře udělaná svěží aromatická bílá, André 2007 a Cabernet Moravia přirozená, skvělě pitelná červená. Nic z čeho bych lezl po zdi, ale velmi kvalitní vína na běžné popíjení s „bonusem“ v podobě bioprodukce.
Ovšem hlavním důvodem návštěvy, z části obchodním a zčásti vedeným touhou ochutnávat, byl stánek BioClub – bio-club.eu aka veltlin.cz. Tenhle projekt vznikl docela nedávno a dál si do vínku nejen prodávat bio, biodynamická, naturální a vůbec přirozená vína, ale zároveň i informovat o celém tomto směru vinaření a věcech okolo. A navíc se zaměřil na vína z oblastí bývalé Rakouské monarchie – „Pokusíme se postihnout především nebývalou pestrost vinařských regionů naší bývalé "širší" vlasti, tedy podunajské monarchie. V naší nabídce tedy mezi jinými najdete vína, která připravili originální vinaři z Benátska, Burgenlandu, Slovinska a samozřejmě z Moravy.“.
Projekt se nejdříve prezentoval na degustaci v Míšenské, kde se ochutnávala vína Franze Weningera, která do konceptu zapadají úplně ideálně – je úplně bio (certifikace Demeter) a vinaří v Burgenlandu a zároveň i Maďarsku. Vína jsem zatím prolétl jen příliš narychlo (na téhle degustaci prostě neměl dost času a strašně mne to mrzí), skoro více než jeho proslavené frankovky mne dostala mladá, živá bílá burgunda a především jejich Pinot Noir 2005, který možná hraje na trochu líbivější strunu, ale je to třešňová, bylinková, vyvážená elegantní nádhera. Vinař byl přítomen a jestli se k tomu dokopu, sepíšu o celé akci něco víc. Už kvůli dalšímu účastníkovi, vinařství Koráb, a jejich mladým vínům ročníku 2008, která mne velmi bavila. Samostatnou kapitolu si zaslouží Angelino Maule a jeho vína z Benátska. Postavena na odrůdě Garganega a s takovým tím „hard core“ oxidativním stylem nabízejí překvapivě hodně, jenže v poklusu z OIVky to není ono. Na stánku při Biostylu byla prezentována i vína z Jižního Štýrska, konkrétně z Weingut Werlitsch (Ewald & Brigitte Tscheppe). Zajímavé a elegantní směsky několika odrůd, kupříkladu výborně fungující Chardonnay se Sauvignonem Blanc, si zaslouží delší zkoumání doma. Což také provedu :o)
Přiznám se, že kdybych býval měl někdy chuť rozjet vlastní e-shop s víny, nejspíš bych se pokusil o sortiment podobného typu. Ale tuhle ambici zatím nemám (a různých aktivit co nejdou stihnout už tak dost) a rád přenechám jiným. V tomto případě za projektem stojí básník a vinař (o jeho veltlínu ještě bude slyšet) Bogdan Trojak, což zároveň znamená, že má nejen vhled do oboru a baví ho to, ale navíc jsou popisky vín i další texty více než čtivé. Vlastně mu trochu závidím, jak dokáže některé ty věty poskládat dohromady :o) Prostě se tam (www.veltlin.cz) podívejte a udělejte si názor sami. Ještě není vše úplně hotovo, jsou tam drobné mušky (a sem tam masařka a věci k předělání), ne všechny popisy vyplněny a ne všechna prodávaná vína již v katalogu (hlavně ta vyloženě levná na běžné pití citelně chybí, ale přesto si vybrat jde bez větších problémů a už to spuštění nešlo odkládat). A kdyby vám něco nefungovalo, tak mi napiště e-mail :o) Ten web jsem tak trochu programoval já ve volném čase (pazourky za kůže – oni mají web, já dostanu lahve), takže kdo ví, na co vše se zapomnělo. Slevu nebo tak vám bohužel neposkytnu, já to neprodávám, jen programuju :o) Ale pokud vše vyjde, tak by se sortiment měl pravidelně prezentovat na degustacích. Tak doufám, že se tam někdy sejdeme.
čtvrtek 28. května 2009
To je ňáký bio víno, že jo?
Komentáře používají Disqus
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)