Dneska zase budu psát o Dobré vinici a někdy příští týden vás to čeká ještě jednou. Pro někoho, komu jejich produkce nesedí, jsem s tím už možná otravný. Sám je ale považuji za jedno z vůbec nejlepších vinařství na Moravě, produkující špičku jak v případě „velkých“ vín schopných delšího zrání (takových tu opravdu moc nevzniká) tak dostupných základních kousků, a pozornost si proto zaslouží. Potvrdilo se mi to minulý týden, kdy jsem si nejdříve absolvoval ochutnávku především dražších bílých a o pár dní později otevřel jednu novinku naopak z jejich vín nejlevnějších. Na obou částech spektra byl nadšen a i u vzorků mezí tím se měl dobře :-) Nejdřív zaskočíme do Národního parku Podyjí…
Cuvée Národní park 2009 (řada Natura) je víno trochu svérázné, novinka teprve teď vypuštěná na trh. Odrůdově 55% Müller Thurgau, 30% Ryzlink vlašský a 15% Ryzlink rýnský, ale upřímně (především aromatický) typický projev jednotlivých odrůd nečekejte, je zde potlačen a uvolňuje místo vínu jako takovému, něčemu novému. Víno je v zelené bordeaux lahvi, s plastovou záklopkou a spíše méně kvalitním ale plným korkem. Barva tmavší zlatavá, ne jiskrně čistá a ve sklence se prohání kupa bublinek. Vůně svěží, živá, slinosbíhavá. Je to mladé a vyloženě čerstvé, podle všeho nesířené a delší dobu na kvasnicích. Decentě oxidativní, trochu kvasince, květiny, rychle se to mění a rozvíjí. Přímé a snadno uchopitelné, ale s hromadou drobných odboček, pokud o ně stojíte. V chuti bezvadně suché a tak živé jak jen může být i s mírnou perličkou, opět květiny tentokrát doplněné trochou žlutého ovoce. Je to šťavnaté a dokonale pitelné. Osvěžující, lehčí, nutící k dalším a dalším douškům. A zároveň zábavné, zajímavé a vůbec bezva. Pro ty, kterým seděla Oxana, je to taková „light“ snadněji pitelná verze pro otestování na návštěvě, zda má smysl zkusit na nich i tu Oxanu (resp. vhodné na test i pro ty, co do Oxany sami jít nechtějí). A myslím, že to vyloženě sedne všem těm, které bavil osmičkový sur lie vlašák od Korábů. Moc netuším, jak tohle víno bude či nebude zrát a je mi to v podstatě jedno, hodlám to pít především následující půlrok a to často. V akci před březnovým zdražením koupeno za nějakých 130,- Kč, teď to bude o něco víc.
A teď už zrychleně poznámky z degustace, kterou pořádalo AdVivum v restauraci Bellevue. Detaily k většině lahví najdete (již nyní a u dalších doufejme brzy) na webu Dobré vinice.
Ryzlink rýnský 2007 (řada Premium) – Květinový styl rýňáku, vrstevnatý, jemnější a elegantní. Dřívější oxidativní dojem trochu ustoupil klasickým barvám a lakům, ale stále tam je. Suché, čisté, bezva kyseliny a pitelnost, výrazné, delší doznívání s mírnou horčinou. Fajn.
Velké dobré bílé 2006 (řada Premium) – Nový ročník vlajkové lodi vinařství a pro mne jeden z vůbec nejlepších, jakoby připravený „s lehčí nohou na plynu“, ne tak dominantním dřevem. Zlatá barva, na pět let věku (a to víno teprve teď přichází na trh, v ČR věc nevídaná) překvapivě mladistvé, ještě trochu sevřené a teprve na cestě. Živé, krémově ovocité s výraznější květinovou linkou než bylo zvykem, perfektně zakomponované dřevo, mineralita. Středně plné, suché, čisté, elegantní a vyvážené ve stylu bílého Burgundska, parádní stavba, delší kouřově-karamelové doznívání. Ten název není pro nic za nic, tohle je bílá moravská špička.
Velké dobré bílé 2006 Réserve (řada Premium) – Variace předchozího vína, která zůstala v sudech o půl roku déle. Aromaticky o něco výraznější než předchozí vzorek, ale také jakoby přímočařejší. Po napití mnohem méně zajímavá struktura. Uvidíme za pár let, momentálně benefit delšího pobytu na sudech nevidím, ba naopak.
Sauvignon Národní Park 2006 (řada Premium) – Tmavá, zlatá barva. Intenzivní sladší aromatika, angrešt až do džemu, rybízové listé, hromada minerality, svěžest, dřevo dodávající další rozměr. Při oteplení vůně mírně bonbónovatí do zeleného bonparu. Suché, řízné a strukturované, robustní, koncentrované. Mineralita, stavba, délka, lahvová zralost. Moc pěkné, bavilo o dost více než před rokem. Tohle má potenciál nadchnout i ty, kterým Velké dobré bílé nepřijde zas taková bomba, je to o kus líbivější (ale přitom rozhodně ne nějak jednoduché).
Quatre 2007 (řada Pinoty) – Tmavší barva. Ovocitá vůně do hruškového kompotu, mírně oxidace, dřevo, mineralita. Suché, čisté, opět hruškově ovocité v chuti, trochu pálivý alkohol ke konci, jakoby rozhozené a mimo harmonii. Nevím, s tímhle vínem jsem měl už v minulosti problémy (chutnal 5+ lahví) a nějak si k němu nedokážu najít cestu. Tyhle poznámky jsou navíc úplně jiné než všechny dříve. Nechal bych to ležet a vidělo by se :-)
Blanc de Pinot Noir 2007 (řada Pinoty) – Tmavší barva s tónem až do měděné. Výrazné aroma, na úvod trochu zaprděné a chtělo rozdýchat, ale i tak ještě příliš mladé a poněkud sevřené (= dekantace na místě). Každopádně slušně ovocité, minerální až do křísnutí křemenem. V chuti suché, kulaté až takové nečekaně hebké, středně plné a dobře postavené, fajn kyselina, slušně dlouhé, krémověji ovocité. Příjemné pití.
Tramín 2006 (řada Premium) – Netypická záležitost, tuhle odrůdu už teď normálně nedělají. Sladší aromatika, kombinace odkvétajících těžších květinových vůní a li-či, hutnější, klasika. Do toho kouř, sušená pomerančová kůra… člověk by si toho tam našel dost, veskrze příjemné. Suché, stále krásně živé v chuti, středně plné a delší. Ke konci trochu hrubší a hořčina. Myslím dost slušný složitější tramín.
Oxana 2007 – Víno, o kterém toho bylo napsáno už hodně. A já odkážu na zápisek Experiment Oxana – 100 hodin v karafě. V podobně na degustaci po nějaké té hodině dekantace šlo o víno s trochu ostřejším jablíčkovým projevem, slibosbíhavé a minerální, řízné, vrstevnaté, výborně postavené, hodně dlouhé a pozoroval jsem i mírně nasládlé karamelkové doznívání.
Sledoval jsem na degustaci zástupce restaurací, sommeliery a další odborníky z oboru, kteří seděli okolo, a dobře se bavil u jejich reakcí, pokud Dobrou vinici chutnali poprvé. Sice bylo v debatě vždy nutné dodat, jak je to dobré „na Moravu“, ale bylo vidět, že je styl vín a jejich úroveň dost zaskočila.
Dobrá vinice se pomalu rozrůstá, nově se jim k 20ha vlastních vinic podařilo pronajmout dalších šest ve vinici Pod lesem a budou se snažit postupně je i odkoupit. Další novinkou je (bohužel) zvýšení cen od března, poměrně jasně uvádějí, že důvodem je velmi malá úroda v ročníku 2010 a taktéž nijak zářná v roce 2009. Inu co nadělám. Pokud máte možnost vyrazit na některou z jejich ochutnávek (obzvláště pokud ji povede přímo Petr Nejedlík) či nějaké víno zakoupit, tak to udělejte. Je to Morava jinak než většina zná a, alespoň pro mne, Morava lepší a na světové úrovni. Ne že by jiná domácí vinařství nedostávala zlaté medaile na soutěžích v zahraničí, ale upřímně… mezi účastníky podobných akcí se špičky jednotlivých zemí zas tak často neobjevují :-)
Vybrané články s tématem Dobré vinice tady na blogu: Dobrá (a leckdy skvělá) vinice | Experiment Oxana – 100 hodin v karafě | Čtyři odrůdy, čtyři roky potěšení | Chřestění do rytmu VŘSR | Müller Thurgau ve třech podobách | Krátké zamyšlení nad „vadnými“ lahvemi