V rámci doplňovaní zásob Silleru jsem přihodil i láhev suchého terroirového Szent Tamás Furmint 2009 tokajského vinařství Balassa István, o kterém si můžete přečíst víc na webu dovozce, stejně bych jen papouškoval jejich informace :-) Cena nebyla úplně nízká, na nákup bez ochutnání, ale zkusit jsem to musel. A udělal jsem dobře. Láhev je vysoká pistole, tlustá kovová záklopka, kvalitní celokorek. Žlutá barva, lehce nazlátlá. Poměrně výrazná vůně ale nic přestřeleného, již trochu medovo-kořenitě nazrálá, sladší ovocné tóny, jemné pikantní odbočky. S časem, a drží v pohodě v otevřené lahvi dny, se zvýrazňovala sladší ovocnost a dřevo. Vše se moc příjemně kombinovalo v hodně elegantním, komplexním, projevu. Suché a plné v chuti, velmi dobrá kyselina a délka, bezvadně vyvážené a zajímavé, vůbec bych netipoval 15 procent alkoholu, ten se projevuje jen v teplejší, lehce karamelové, dochuti. Ta chuť je pocitově a stylově taková květinovější aromatičtější nazrálá starší burgunda na dřevě. Bavilo hodně!
Z Champagne Voirin-Jumel (web) jsem v minulosti měl jejich základní bílý brut a dost mi chutnal (i když Richard Juhlin o jejich vínech říká, že ho pravidelně zklamávají), tentokrát pak otevřel neročníkový Brut Rosé. Víno mi původně přivezl Jiří Hron na další kolo bublinového kurzu, který jsem zatím nějak nezvládl spáchat, snad časem. Voirin-Jumel je rodinný podnik, vlastní 12ha vinohradů především v Côte des Blancs a okolo místa, kde sídlí, prestižní Grand Cru obce Cramant. Jsou Récoltant manipulant, tj. všechna vína jsou z jejich vlastních hroznů. Růžové je připraveno méně častou metodou, jde o rosé de saignée, tedy samotok z krátké macerace modrých hroznů. Ale ve směsi je přesto trochu Chardonnay, konkrétně třicet procent z Grand Cru poloh v Côte des Blancs, modré hrozny pochází z Mareuil-sur-Aÿ a Aÿ. Barva výraznější, „jedovatá“ světle červená, i pěna na úvod narůžovělá, krásné perlení spíše malých bublin. Výrazně voňavé ovocné, maliny, třešně čerstvé a sušené, minerální tón, efektní. V chuti krásně suché, šťavnaté, vyvážené, ovocně uhlazené, fajn délka. Hodně ovocný, plnější (i přes 12 % alkoholu) styl bublin, trochu líbivější. Mám z Champagne asi raději elegantnější, tvrdší projev, ale přesto bavilo dost.