Na setkání s odrůdou Frappato od výtečné vinařky Arianny Occhipinti (web) se samozřejmě jde dobře teoreticky připravit. Můžete si přečíst, co píše dovozce. Můžete, jako já před cestou na Sicílii, pořídit a teoreticky studovat výtečnou knihu The World of Sicilian Wine, díky které je mnoho zvláštností tamního vinařství rázem snadno pochopitelných. Můžete po vinařské oblasti putovat a setkat se s výtečnými vinaři, včetně Arianny, díky zábavnému oddychovému čtení Palmento: A Sicilian Wine Odyssey. Nebo propadnout studování encyklopedie Native Wine Grapes of Italy. Můžete popít několik netradičních a velmi zajímavých vín, včetně kousků připravených v amforách, ze špičkového vinařství COS (web), odkud Arianna vlastně pochází. Můžete si načíst nadšené recenze a tak vůbec, mít velká očekávání. Pak odloupnete voskovou záklopku, nalijete si do sklenky Il Frappato 2011 a… je to tam! Je jedno, co jste věděli, co jste čekali. To víno vás dostane, pohltí, nadchne. Tedy pokud je váš vinný vkus alespoň trochu blízký tomu mému.
Teďka bych mohl psát o životní cestě Arianny Occhipinti, rozepisovat se kde se vzala Frappato, s čím je spřízněné a čemu podobné, taky něco k vinaření bez zbytečné chemie by tu mohlo padnout. Nebo jak vzniká tohle konkrétní víno, jak dlouho leží na slupkách (někdy i dva měsíce s části vína klidně déle) a potom v jakých sudech. Ale nechce se mi. Il Frappato! Měl jsem odrůdu od různých vinařů, častěji tedy ve směsce coby Cerasuolo di Vittoria, ale i čisté třeba právě od COS. A nic z toho se ani zdaleka nepřibližovalo dojmu z vína od Arianny. Mám samozřejmě poznámky z popíjení v průběhu dvou dní, ale nevím, zda se podaří ten dojem alespoň trochu přenést. Tmavší barva do fialové, ale nic hlubokého. Vůně se dost se vzduchem proměňovala, na úvod hodně efektní mix ovocitosti, takové té čerstvé co se dere ven ze sklenky, peckovin do višní, mírné živočišnosti, sušených plodů, lehce funky tónu častého u vín s minimální/žádnou sírou, trochy kořenitosti. Evokuje vyšší třísloviny a natrpklost, vůně je hodně svěží, energická, slinosbíhavá, máte chuť se pořádně napít. Postupně se přidávají uzené švestky/višně, černý čaj možná až směrem uzeného Lapsang souchong. Suché, šťavnaté v chuti, moc příjemné tříslo, bezva kyselina, sympatická svíravost, dobrá délka. Je to takové vzletné, nijak plné ale přitom tam toho je hodně, dokonalá pitelnost s višňovým dozvukem, plné energie, ryzí přirozené krásné červené. Ujížděl jsem na tom, úplně a nekriticky. To víno má jednu jedinou vadu. Dost omezenou dostupnost a cenu v zóně okolo sedmi stovek. Stát půlku, mám ho plnou :o) Ale… že jo… svět není ideální :o)
Psal jsem dříve: Arianna Occhipinti SP68 Bianco 2012 IGT Terre Siciliane