Být dneska inspektorem Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) není žádná sranda. Asi vám neunikla zpráva, že jednomu z nich kdosi polil dům a auto kyselinou. Mluvčí SZPI se domnívá, a stejně je na tom i poškozený a ostatně i další zainteresovaní, že událost přímo souvisí s prací inspektora, který se zabývá vyšetřováním složitějších kauz podvodů s vínem. Mimochodem už dříve se stalo, že kamion smetl z cesty automobil, kterým inspektoři blokovali výjezd z provozovny. Je to u nás docela divočina. V jednom případu souvisejícím s vinnými podvody a na něj navazujícím trestním oznámením jsem byl vypovídat / podat vysvětlení minulý pátek na policii v Brně, člověk se nestačí divit. Trh s všemožnými roztoky vzdáleně na vinné bázi je poměrně dost saturován a tak se už tak trochu mafie, která za ním stojí, dost možná brzy začne o místo na slunci řezat i mezi sebou… pomluvami (leckdy ovšem spíše jen dobře mířeným zveřejněním reálného stavu) to začíná, fyzickými útoky pokračuje. Nemluvě o tom, že v cenové válce jít níže nákupem levnějšího vstupního vína už prakticky nejde, udržet si marže prostě bude vyžadovat jiné metody. A odnese to konzument, dříve či později nenávratně i na zdraví. Nejsem nějak zvlášť velký pesimista, obecně považuji současnou nabídku v ČR, ať už domácích či zahraničních vín, za velmi dobrou a prakticky každým dnem ještě lepší, ale pokud jde o dění na domácím trhu se základními levnými víny více než pochybného původu a složení, tak věštím v dohledné době nějaký opravdu zásadní průšvih.
Ale teď trochu na lehčí notu, když je ten pátek. Pastor a vinař Bertus van Niekerk z jihoafrického regionu Overberg bude mít letos docela unikátní víno. Hrozny na Openbaring (výraz v afrikánštině pro poslední knihu Bible, Zjevení svatého Jana) Riesling totiž posbírala skupina úplně nahých pracantů. Vinař na práci najmul místní naturisty, ale nakonec se i s manželkou přidal také. Celým aktem prý chtěl upozornit na fakt, že jeho vína jsou úplně přírodní, bez dodaných chemikálii a konzervantů. Inu proč ne :-) Kdyby nic jiného, tak jako marketing dobrý. Ochutnat tohle víno ale bude těžké, pastor ve své garáží připraví a ročně prodá tak 240 lahví :-) Ale nebyl v takové aktivitě jediný, nahý se na práci s hrozny i vínem vrhl také Mike Hayes ze Symphony Hill Wines. Vychází prý ze studia vinařských praktik v Gruzii, zrovna o těchto slyším poprvé, kdy byl sběr hroznů v rouše Evině a následné i nahé šlapání hroznů nohama normální. Ani on do moštu nic nepřidává a navíc jede v amfoře. A pro práci nahý má vtipný historický argument. Není jím ani tak biblický Noe, který prý běhal nahý ve vinici, ale spíše fakt, že oblečení ze zvířecích kůží určitě muselo obsahovat kvanta bakterií a vystavovat vinařské procesy zbytečným rizikům. Tak vám nevím… Každopádně nečekám, že se trend rozšíří i do našich vinic a sklepů. I když dle marketingu některých vinařství, adeptů na cenu Sexistické prasátečko, to na budoucí využití možná i polonahých žen v provozu vypadá :-)