Vždycky si říkám, jak moc tomu či onomu vínu pomůže, že o něm něco vím. Znám skvělou pověst vinaře, že je to třeba biodynamik, když vím že je víno připraveno způsoby, které jsou mi blízké. Nakolik mám tendenci podobným vínům třeba dát větší šanci, pokud mi na první napití nesednou. Ale je jisté, že někdy je všechno důležité už v lahvi a vůbec žádné informace nepotřebujete. Ve středu v sýrárně na Jiřáku otevřel Jiří Hron opět sadu vín z Loiry, především ze Sancerre. Právě odtamtud už jsme postupně přechutnali ani nevím kolik desítek lahví, padesátka to bude nejméně, skoro bych o nich měl něco napsat %-) Každopádně jeden ze vzorků naprosto vyčníval. Ne že by ostatní byla špatná vína, tentokrát byla kvalita dost vysoko (bezva klasika Domaine Serge Laporte Sancerre Millésia 2011, poměrně efektní Balland-Chapuis Sancerre Le Vaillon 2010, bohaté a s výraznějším dřevem Gitton Père & Fils Sancerre Les Herses Silex 2010 a další), ale tohle víno mi sedlo perfektně, dokonale se strefilo do vkusu. Až zpětně jsem si dohledal ty podstatné informace a co myslíte… bylo to tam! :-)
Domaine Philippe Tessier (web) sídlí v srdci apelací Cheverny a Cour-Cheverny, v rámci Loiry těch asi méně známých. Rodinný podnik obhospodařuje 23ha vinic v bio režimu, certifikování Ecocert už někdy od roku 1998 a delší dobu pracují s prvky biodynamiky. Do vína nepřidává kvasinky, enzymy ani nic dalšího, omezuje filtraci a síření. Celkové siřičitany jsou vždy do 50 mg/l, v případě některých vín (jako to dnešní) ještě výrazně méně. Cheverny „La Charbonnerie“ 2007 je směsí 80 % Sauvignon blanc a 20 % Chardonnay z výsadeb zhruba 25 let starých (ale mají i velmi staré keře, 90+ let, které jdou do jiných vín), doporučeno k vypití do 5 let a aktuálně na trhu ročníky 2011/12, ale pocit že by bylo za zenitem jsem fakt neměl. Ze čtvrtiny školeno v malých dubových sudech. Citronová barva. Stále čerstvá energická vůně, kouřovost, sladké červené jablko, lehce sauvignonová herbálnost, jasně málo síry a pikantnější minerálně-oxidativní štych, velmi sympatické, zajímavé. V chuti suché, živé, šťavnaté, dokonalá pitelnost i při poměrně důrazné a rozhodně ne jednoduché chuti, delší dozvuk sladšího ovoce, čerstvost, znovu ona těžko popsatelná energie, vyvážené, parádní. Z vín, co můžete znát, je to něco jako byste vzali Oxanu 2007 od Nejedlíka a dodali jí trochu lehkosti přidáním Národního parku 2009, to celé v trochu elegantnějším hávu. Prostě mne to víno nadchlo a nejspíš by a bavilo velkou spoustu mých přátel. Akorát škoda, že šlo o jednu z posledních lahví co dovozce ještě měl. Ale třeba, pokud nebudou už teď stát nějak nesmyslně moc, dovalí i něco z novějšího ročníku. Od vinaře by mne toho rozhodně zajímalo víc. Má i Cour-Cheverny a tedy čistý Romorantin, taky červená, vše připravováno stylem viz výše.