V poslední době furt řeším nějaké pochybné lahve, přeprodeje vín jen na oko pro legalizaci dovozu a podobně, člověk z toho skoro nemá chuť na víno. Ale je třeba dělat si radost, že jo, takže dnes výborné bubliny. Vilmart & Cie (web) je bezva récoltant-manipulant z Rilly-la-Montagne, rodinný pěstitel hroznů a zároveň producent šampaňského. Ze svých vlastních vinic, dvanácti různých poloh na 11ha, obhospodařovaných bez herbicidů či chemických hnojiv a zatravněných (jsou členy , s výnosy na oblast hodně nízkými (5 tun na hektar a to navíc ještě cokoliv, co jim nepřijde dostatečně kvalitní, rovnou prodávají dál velkoproducentů, klidně přes třetinu), připravuje výtečné bubliny. Všechna jejich základní tichá vína zrají deset a více měsíců ve dřevě, v sudech různých velikostí a stáří, a teprve poté směsi pokračují druhotnou fermentací v lahvi, na kalech jsou ideálně nejméně tři roky. Platí to nejen pro prestižní cuvée a ročníková vína, ale i vína neročníková, byť u nich může být zrání někdy i kratší.
Kupříkladu nedávno chutnaný Grand Cellier Brut 1er Cru je směs 70 % Chardonnay a 30% Pinot Noir ze dvou poloh v Rilly-la-Montagne, Les Hautes Grèves a Les Basses Grèves. Základní víno je v sudech 500 až 2000 litrů, malolaktice se snaží bránit, na kalech něco přes tři roky. Jedná se vždy o směs tří po sobě jdoucích ročníků. Nešlo ovšem o mladé víno, ale o degoržování kdo ví jak staré, možná i deset let, jednu z posledních lahví, kterou jsem ulovil od dřívějšího dovozce Domaine R&W. Teď už je, mám obavu, nikdo nevozí. Pokud se pletu, prosím opravte mne! Citronová trochu tmavší žlutá barva, krásné vytrvalé perleni malých bublinek. Vůně sladší pečené jablko, toastové, trochu medové, citrusové tóny, elegantní, vrstevnaté, stále svěží. V chuti suché s bezvadnou kyselinou, trochu plnějšího a zakulaceného stylu, vyvážené, krémové, citrusy, dotyk dřeva, minerální, efektní, elegantní, delší komplexní pití. Hodně vinné, burgundského stylu, moc pěkné! Mít dovozce ještě něco zašantročeného, klidně odkoupím. Chutnal jsem víno už dříve, v rámci degustace, kdy šlo o hodně vyzrálejší láhev. Tahle mne svou svěžestí a energií, a to jsem ji měl doma další dva roky, dost překvapila. Výtečné bylo ovšem oboje.