Neustávám v pátrání po výborných bublinách za normální peníze. Najít velmi chutné a výtečně pitelné kousky není tak těžké, ale když mají mít ještě nějaký ten charakter a být něčím víc, než příjemným aperitivem, už to tak snadné není. V týdnu jsem třeba znovu otevřel tenhle crémant od Pierra Richarda a zraje pomalu a skvěle, parádní víno. A včera s návštěvou odšpuntoval a poprvé vyzkoušel produkci katalánského vinařství Bohigas (web), konkrétně jejich neročníkovou Cava Brut Reserva. Odrůdově klasika Xarel·lo, Macabeo a Parellada (z vinic vedených organicky). Na kalech v lahvi dva roky, dozáž někde k osmi gramům (mají i Brut Nature). Pěkná tmavší citronová žlutá barva, vytrvalé perlení menších bublinek. Poměrně výrazná vůně, ovocná, vyzrálá a krémovější, zralá hruška, citrusovost, brioška, trochu až sladké vanilky. Suché, šťavnaté, bezvadné kyseliny a velmi pěkně postavené, citrusová ovocnost, něco minerality, dobrá délka, struktura, poměrně seriózní velmi povedené bubliny. Šlo o nákup v zahraničí za 9€ a s poměrem cena/kvalita tak opravdu nemám problém (navíc hezká láhev a elegantní viněta), třeba se objeví někdy i u nás. Ještě mám doma připravenu Gran Reservu a už se na nic moc těším.
Nedávno jsem tu psal o VOC ryzlinku z vinařství Piálek & Jäger (web), teď se mi doma objevilo jejich mladé Veltlínské zelené 2014 VOC Znojmo původem z viniční trati Volné pole v Hostěradicích. Láhev pod šroubem, temná viněta. Citronová žlutá barva. Čerstvá, živá vůně, výraznější ovocnost, zelené jablko, bílý pepř, lehce květinové tóny a mineralita. Čisté, suché, lehčí až středně plné, šťavnaté s velmi fajn kyselinou, osvěžující s mírnou nahořklostí v závěru. Dobře pitelný, přímočarý ale sympatický veltlín. Inu proč ne.