Jelikož trochu nestíhám, tak dneska zase „jen“ odhrnu poznámky ke dvěma lahvím otevřeným v posledních dnech. Neodolal jsem a sáhl do svých zásob staré školy ze Somló, vína od Bély Fekete (viz návštěva vinařství + něco o současných změnách). A rovnou s odrůdou pro region unikátní, Juhfark 2011 původem v trati Aranyhegy. Tmavá žlutá barva. Výrazná vůně, zřetelně hodně vyzrálé hrozny. Koncentrovaná, žluté ovoce, podzim, klasická mineralita hory, železitý minerální pramen, lehce funky. Suché, plné, koncentrované, 14.5 % alkoholu je rozhodně znát. Projev krásně kopíruje vůni, s železitou minerální vodou a podzimním ovocem, krásná minerální struktura, délka, teplo. Lehce svérázné (ovšem díky terroir), charakterní víno. Žádné lehké osvěžení, tohle má váhu a je docela ohnivé, s třeskutými mrazy a sněžením za oknem ideál. Nějakou láhev by snad mělo mít v zásobě ještě Vinorum, chtějí za to 375 Kč.
Jako vánoční dárek od obchodního partnera nám doma skončila láhev Cordero di Montezemolo Barbera d´Alba 2015, tedy od významného producenta z Piemontu. Třeba, když budeme hodní, někdy příště dodají i slavné Barolo z vinice Enrico IV. stejného vinařství :-) Každopádně tohle je jejich základní Barbera, stejně jako všechna jejich ostatní vína (s výjimkou Barola výše) z výsadeb u obce La Morra. Fermentace v nerezu, macerace asi týden. Školeno zhruba osm měsíců v malých francouzských a větších slavonských dubových sudech. Klasická albeisa láhev, DIAM korek. Temná, tónem do fialové, prakticky neprůhledná. Mladičké, koncentrovaná taková ta ryzí čerstvá ovocnost připomínající lesní plody, borůvky. Zajímavá lehce kořenitá linka a vůně plechovky s kakaem. Suché, výrazné kyseliny a znát teplo vyššího alkoholu. Šťavnaté, tmavě čerstvě ovocné, nabušené, tříslo uhlazenější, fajn délka. K pití už teď, ale dal bych tomu třeba rok či dva aby si trochu sedlo ze současné rozjuchanosti. Efektní moderní kousek, který jsme vypili s chutí, ale můj vkus přeci jen leží drobátko jinde. U nás prodává třeba Markuzzi nebo Global Wines, cena něco přes pětistovku.