Alsaská Domaine Valentin Zusslin z Orschwihru (web), rodinný producent už po 13 generací a dvacet let jedoucí v biodynamice, mi v minulosti přinesla spoustu více než příjemných vinných zážitků. A jejich základní Riesling Orschwihr, víno kvalitou překračující mnohá top vína jiných producentů, jsem (společně s prestige crémantem 2001 v magnum lahvi) pil docela ve velkém. Od těch dob nejen Orschwihr výrazně podražil, časy podobných famózních kousků za dvě stovky už jsou bohužel pryč, ale i současná cena kvalitě odpovídá. Nedávno jsem neodolal a od Zusslina koupil jak základku tak ryzlinky ze specifických terroirů. A jako první otevřel novinku Riesling Neuberg 2014. Tuhle polohu má vinařství jen chvilku a sice už na ní jede též biodynamicky, ale čtrnáctka je víno z přechodného období a jako biodynamické značeno není. Neuberg je východně orientovaná poloha na vrcholu Bollenbergu, už tak dost suchého a teplého místa s kombinací jílu a vápence, jsou tam i spraše a oxidy železa. Pro dost unikátní faunu a flóru je zařazeno jako celek do Natura 2000. Samotný Neuberg má vápencové podloží hodně blízko povrchu a je tam asi nejtepleji. Ve víně je to rozhodně vidět.
Víno vzniklo ze selekce top hroznů a stejným způsobem jako všechny ostatní ve vinařství. Krom síření (na celkovou něco okolo 60 mg/l) nic přidáno ani odebráno, fermentace spontánní, delší zrání na kalech ve starých dubových sudech. Uložena v klasické protáhlé lahvi, s kovovou záklopkou pod kterou je kvalitní celokorek ještě zalitý trochou vosku. Tmavší barva, výrazná efektní do zlaté. V kombinaci s bohatší, zralejší koncentrovanou vůní, ve které se snoubí medové tóny, sladké zralé malvice, kouř, dotyk minerality a až botrytické tóny, svádí k dojmu, že půjde o sladší víno. Ale není tomu tak, zbytkového cukru tam je pomálu a veškerý případný dojem sladkosti v chuti je spíše způsoben koncentrací a alkoholem. Víno je suché, poměrně nabušené (asi bych tipoval více než deklarovaných 12.5 % alkoholu), medovo-ovocné s bezva výraznou kyselinou, delší, s decentní minerální linkou. Obecně preferuji štíhlejší ryzlinky, ale tohle je taky báječné. Navíc má potenciál zrát do krásy, už s pár hodinami vzduchu onen opulentnější projev trochu ustupoval a druhý den je víno ještě lepší, přísnější a komplexnější. Dovezl za 470 Kč Jiří Matějka, společně s dalšími víny vinařství. Mám obavu, že už je vyprodáno, ale za dotaz (a zařazení na maillist pro informace o nových závozech) nic nedáte :-)