pondělí 14. října 2024

9x Pinot Noir z Moravy a Čech

Nedávný příjemný zážitek s krásnohorskými pinoty ve mně vzbudil chuť otevřít pár dalších kousků z Moravy a případně Čech a mrknout se na to, jak vypadá současná „běžná“ nabídka. Takže jsem ve vinotékách a sámoškách koupil, za standartní ceny v regálu, ceny celkem devět lahví a postupně je otevřel a vypil. S potěšením mohu říct, že to bylo vlastně docela v pohodě a dokonce nějaké nadšení se konalo! Ve výběru samozřejmě není pár „obvyklých podezřelých“ co přeci jen sleduji trochu pravidelněji, je to takový semi-náhodný mix v cenové relaci od stovky po pětikilo, žádná vyčerpávající sonda do stavu domácího trhu. A jak jistě víte, tak (krom případů, že musím v rámci nějaké soutěže) vína spíše neboduji, následující přehled a hodnocení je seřazeno od „láká k dopití nejméně“ po „tohle bych mohl mnohem častěji“ :-)

Vinné sklepy Zapletal (Tibor Zapletal) Mystery Collection Rulandské modré pozdní sběr 2020 (Velké Bílovice, trať Přední hora, školeno rok v 500l dubových sudech) je z jejich vlajkové řady vín, co přesně je na ní tajemného netuším :-) Tmavší rubínová barva. V projevu již docela nazrálé, stále ale s červenou ovocností, suché, čisté, trochu hrubší a ne úplně vyvážené. Solidní kyseliny i ovocnost, ale prostě to nějak nelákalo k dalším douškům. V otevřené lahvi navíc docela rychle padalo a druhý den bylo ještě slabší. Nedopito.

Znovín Znojmo Rulandské modré jakostní (původ Morava, evidenční číslo 5M1-24/50, šarže 515 z 2024/06, ročník neuveden) je supermarketovka pod šroubovým uzávěrem v ceně něco málo přes stovku. Světlejší rubínová barva. Mladé, čisté, poněkud reduktivní, červeně ovocné, peckoviny a brusinka. suché, středně plné, čisté, červeně ovocné, trochu svíravé, přímočaré ale čisté a odrůdově zařaditelné a bezproblénově pitelné. V otevřené lahvi drží dobře a i po pár dnech v klidu. Nic z čeho bych lezl po zdi, ale rozhodně mne – a tuplem v kontextu ceny – neuráží.

Vinselekt Michlovský Rulandské modré pozdní sběr (Přítluky, trať Přítlucká hora, evidenční číslo 105K1-23/51, šarže 4466, ročník neuveden) má světlejší rubínovou barvu, v aromatice pikantnější kořenitější a drobné červené ovoce. Suché, čisté, středně plné a trochu lehčí, výraznější kyselina a šťavnatost, fajn červená ovocnost a pitelnost. Vlastně docela sympatický „osvěžující“ kousek, bez nějakého hlubšího projevu. 159 kaček v sámošce.

Žernosecké vinařství Pinot Noir výběr z hroznů 2022 (Lovosice, Pod Lovošem) nijak tmavá barva, červeně peckovinové ovocná vůně, lehce kořenitá, trochu uzená. Suché, čerstvé, červeně ovocné v chuti, středně plné, s dobrou kyselinou a pitelností, solidně postavené. Ale vlastně celé docela jednoduše a přímočaře působící. Pilo se dobře, ne že ne, a druhý i třetí den hezky drželo v lahvi. Ale prostě jsem čekal víc.

„Malý vinař“ Mádl Rulandské modré výběr z hroznů 2016 (původ jen jako oblast velkopavlovická, školeno v mixu různých sudů) má tmavší ale již znatelně nazrávající barvu. I v projevu se již věk projevuje, červené a tmavší ovoce, zemitější tóny, moruše. Suché, čisté, výraznější kyseliny, moruše, ovocnost směrem trochu tmavší až lesní plody i přes vlastně spíše jen středně plnou chuť, slušná délka. Zajímavý, nazrálý kousek.

Moravíno Valtice Rulandské modré výběr z hroznů 2019 (Mikulov, trať Pod Svatým kopečkem, školeno v dubových sudech) trochu tmavší barva. Červeně ovocné, trochu kouřově uzené, nazrálejší a otevřenější, docela efektní. Se vzduchem poměrně rychle oxiduje. Suché, čisté, středně plné, výraznější dřevo, plnější, sladší trochu tmavší ovocnost, slušná stavba a délka. Solidní, trochu líbivější, ale dobře udělané a osloví mnohé.

Zámecké vinařství Bzenec Ego no.90 Rulandské modré výběr z hroznů barrique 2019 (Dolní Dunajovice, trať Zimní vrch, 18 měsíců v 225l a 500l sudech) pěkná již nazrávající rubínová barva. Již nazrávající, klasická vůně, červeně peckovinově ovocné, lehce kořenité, mírně těkavé na úvod, hezky zakomponované dřevo. Suché, čisté, středně plné, s pěknou kyselinou, vyvážené, s uhlazenějším tříslem a trochu měkčí, dobře pitelné, fajn délka. Skvěle udělaný, serióznější domácí pinot, přístupný, zajímavý… fakt pěkné víno. Tak akorát teď, ale ještě nějakou dobu ležet může.

Milan Sůkal Pinot Noir pozdní sběr 2022 Krásná hora (Starý Poddvorov, trať Krásná hora, školeno ve francouzských dubových sudech) trochu tmavší rubínová barva. Čerstvá, červeně peckovinově ovocná aromatika, další drobné červené plody, lehce kořenité a s moc pěkně zapracovaným dřevem. Suché, středně plné až plnější, bezva kyseliny a šťavnatost, vyvážené červeně ovocné, trochu sladší měkčí třísloviny, solidní struktura a délka. Zakulacené, skvěle drží v otevřené lahvi a pozitivně se vyvíjí. Moc pěkné teď, ale bude ještě lepší. Potěšilo velmi.

Rodinné vinařství Libor Veverka Pinor Noir Minimum výběr z hroznů 2019 (Čejkovice, trať Šatrapky, dlouhé školení v dubových sudech) má dost světlou barvu, již nazrálejší s cihlovým okrajem. Moc pěkná, klasická aromatika, nazrálejší domácí pinot, červené peckoviny, trochu sušené plody, brusinka, jemná kořenitost směrem ke kmínu, jemnější a elegantní projevy. Suché, středně plné až plnější a vyzrálé ale s jistou překvapivou lehkostí, červené ovoce, pěkné kyseliny, dobře zakomponované dřevo, delší, vyvážené. Krásné víno. Druhý den v otevřené lahvi trochu padalo, ale stále pěkné, každopádně teď asi na vrcholu. Tohle víno mne nadchlo už opakovaně i v jiných letech, ale původ hroznů byl tenkrát v známější/slavnější trati Helezný díl. Veverku musím prochutnat nějak víc! No a že mi nejvíce chutnala tři nejdražší vína je… smutné!

Komentáře používají Disqus