Opět se budu trochu opakovat, ale některá vína prostě kupuji pravidelně v jejich nových ročnících a moc se na ně těším. A zároveň se obávám zklamání, že prostě nebudou taková jak je mám rád a proč jsem si je oblíbil. Nebo že se mi změnil vkus a to samé už mi nesedne :-) Jedním z těchto obvyklých vín v mém sklepě je Frankovka z Vinařství Tři čtvrtě (web). Naposledy jsem tu psal o degustaci, teď mi konečně doma skončila zásoba poslední dostupné verze vína v podobně Frankovka 2022. Tak jsem nalil, tradičně do burgundské sklenice která mi k tomu sedí vždycky nejvíc, a… zas to tam bylo! Barva rubínová, lehce fialový tón. Čerstvé a svěží ve vůni, zralé červené peckoviny trošku do tmavších a celek obecně trochu vyzrálejší než průměr, příjemná kořenitá linka do vánoční směsi a lékořice. Krásně čisté, milé, lákající k napití. Suché, čisté, středně plné, s bezva kyselinou, lehce svíravé s fajn jemnozrnnou tříslovinou, dobrá stavba, výborně pitelné a zábavné teď ale s potenciálem zrát, docela seriózní a delší. O něco plnější, ale aniž by ztrácelo nic z pitelnosti. Fakt krásné víno.
Není to takový ten styl „doba před zrcadlem na účes a make-up, na sobě velká večerní“ super uhlazené frankovky s výraznějším vlivem sudu, ale spíš klídek doma u stolu na kterém je s láskou uvařené jídlo, byť u něj sedíte ne v teplákách ale slušnějším odění :-) Pokud někde uvidíte berte. Jinak technicky staré keře (výsadby v roce 1972), 6 měsíců na slupkách v nerezu a 4 měsíce v sudu (400 a 225 l), poté znovu sceleno na dva měsíce v nerezu. Celou dobu nesířené a mírně přisířeno až před lahvováním, které proběhlo před rokem, v listopadu 2023. Láhev vyšší bordó, celokorek, bez záklopky. Ještě mám doma ročník 2023, ale v jednodušší verzi s kratší macerací a zatím jsem nezkoušel, „plnohodnotná“ 2023ka ještě čeká na lahvování.
Což mi připomíná… Tři Čtvrtě jsou členy malého spolku Svéhlaví, jehož součástí je i Michal Kacetl (web), který dělá v Mackovicích na Znojemsku malé šarže dost fajn vín. Teda když se zrovna někde neprohání na koni v historickém kostýmu nebo netráví čas v zaměstnání coby enolog vinařství Kolby. Obzvláště ve vyšší řadě a v „naturálnějším“ stylu, ze dřeva a kameniny i kvevri, jsem měl vína asi třikrát možnost si někde projekt a pokaždé mi to přišlo dost fajn. Sám obdělává asi hektar, ale má hrozny i od přátel z různých nedalekých míst, což samozřejmě není úplně ideální stav. Ale zase je tam dost zajímavá diverzita původů :-) Mně teď skončila ve sklence Frankovka 2021, kde by hrozno mělo pocházet z trati Díle patřící pod Jezeřany-Maršovice. Fermentace a macerace 3 týdny v otevřené kádi a pak 10 měsíců v použitých sudech z francouzského dubu, bez jakýchkoliv aditiv a při lahvování přisířeno (celková 42 mg/l). Rubínová, nijak tmavá barva. Peckoviny na pomezí červených a tmavých a výrazná kořenitost, se vzduchem pocitově nazrálejší, trochu džemové tóny. Středně plné, lehkonohé s fajn kyselinou, šťavnaté, peckovinové, suché, trochu rustikální, dobře pitelné. Zábavná, výborně pitelná frankovka. Nic složitého, ale potěšilo.