Vypadá to, že v Praze se blýská na lepší časy v oblasti zajímavých „jídelně – vinných“ událostí. Krom semi-pravidelných „večeří s vinaři“, které pořádá především Tomáš Dominec (naposledy báječné posezení v restauraci Tvrz v Průhonicích, když si vzpomenu na jehněčí hřbet na grilovaném česneku s Château Cantermerle 1983, zatmívá se mi před očima), Dům vína U Závoje a Merlot d’Or (celá trojka původně jedna firma, postupně se rozpadající na samostatné jednotky) a akcí společnosti AdVivum (Wine & Food festival s hromadou skvělých vinařů, jejich vín a exhibiční večeří Émila Junga, kuchaře se třemi hvězdičkami Michelin a nyní plánovaná série večeří v hotelu Mandarin Oriental), z nichž většina stojí za návštěvu, přichází do Prahy i velká, tedy dokud neochutnáme tak minimálně svým rozsahem, gurmetská událost - Food Festival.
Vše potřebné najdete na www.praguefoodfestival.com, zde se pokusím o krátké shrnutí. Když na ten program koukám, kručí mi v břiše a očkem házím po posledním výpisu u účtu… :o) Pro zjednodušení hezky strukturovaně v jednotlivých bodech…
- Jídla bude prezentovat okolo třicítky skvělých restaurací (především z Prahy, ale zastoupena je třeba i Plzeň či Liberec)
- Tři dny plné špičkové kuchyně koncentrované na jednom krásném místě v centru Prahy
- Doprovodné ochutnávky vína, destilátů a dalších specialit
Můj osobní „musím ochunat“ seznam obsahuje především tyto kousky:
- La Degustation Bohéme Bourgeoise: Hovězí dršťky v lanýžovém bešamelu s čerstvou majoránkou
- Domov: Grilované plátky z kachních prsíček se zázvorem a pošírovanými švestkami v omáčce z červeného vína, karamelizovanými jablky
- Mandarin Oriental Prague, Essensia: Thajský „fish cake“ se sladkokyselou omáčkou a nakládanými okurkami
- Obecní Dům, Francouzská restaurace: COQ AU VIN BORDELAISE, mladý kohoutek na Pinot vinné omáčce s čerstvými hrozny a pasírovaným pórkovým bramborem
- Radisson SAS Alcron hotel, Alcron: Na grilu uzený losos s čočkovým salátem a jogurtovým dresinkem s koprem
- U Koně: Pěna z husích jater s hruškovým ragů, marinované višně, selský toust
- Bellevue: Yakitori kuře s omáčkami pinot Noir a ze sladkého česneku, s čekankou a šalotkovou kaší
Odkazy: Prague Food Festival 2007 | Dům vína U Závoje | AdVivum