Tepelných úprav mořských ryb existuje přehršel, ale v případě lososa a tuňáka si dovolím (opět) doporučit konzumaci v syrové podobě. Někomu může být sushi a různé další úpravy syrových ryb od pohledu odborné a představa jejich konzumace nepříjemná, ale jde o to jen poprvé tyhle lahůdky vyzkoušet. Pak pochopíte, že… vám třeba vůbec nechutnají :o) Ale ten pokus se počítá…
Dnešní „recept“ je více než jednoduchý, jedná se o tataráček hotový během minut. Čerstvého syrového lososa (tuhle rybu i v ČR seženete v dost slušné podobě, byť asi před pár minutami vylovená z moře nebude) posekáme na malé kousky (případně jde i „rozmixovat“ skoro na pastu nějakým strojkem všechny suroviny dohromady) a ochutíme trochou olivového oleje, čerstvého koriandru (jde vypěstovat i v centru Prahy na balkóně), pepřem a solí. Také docela funguje použít místo obyčejné soli „citronovou“ dle receptu Jamieho Olivera, případně přihodit trošku citronové kůry. Můžeme rovnou přidat i limetkovou šťávu (pokud nevadí, že obětujete sytou barvu masa), případně nechat každého, ať si porci zakápne před zbaštěním. Podáváme na lehce opečených toastech, s ciabatou nebo jiným bílým pečivem. A je to prostě skvělé, ideální rychlý předkrm.
Já vám řeknu, čím déle do toho Alsaska jezdím, tím více si uvědomuji, jak je Léon Beyer důležitý vinař. To vinařství je jakési jádro, koncentrát, samotná podstata (nevím zatím přesně, jak to pojmenovat) toho nejlepšího, co alsaské vinařství obsahuje. Styl Pierre Sparra je hodně sofistikovaný a to já na něm obdivuji ale Beyer, to je velikán! Tam cítíte, že se dotýkáte samotných kořenů. Také si všimněte, že vinařství bylo založeno ještě před třicetiletou válkou. To není rod pozdějších osídlenců, ale rod v tom kraji původní. Možná i tím to bude…