Když jsem poprvé četl o plánu několika pražských restaurací realizovat jakýsi „den buchtiček se šodó“, který spočíval v doplnění této delikatesy kuchyní základních škol našeho dětství do poledního menu, přišlo mi to roztomile ulítlé. I vzhledem k zapojení podniků typu Patriot-X, U Závoje či Lví dvůr, které jinak působí spíše „vážně“. Když pak začal pan Cuketka organizovat pokrytí co nejvíce zapojených podniků a jakýsi společný report, nemohl jsem odolat. Za cíl jsem zvolil hostinec U Provaznice…
Talíř buchtiček, který vidíte na fotografii, jsem si opravdu užil. Ty školní sice byly obvykle menší a tužší, ovšem zdejší nadýchaná varianta s křupavější kůrčičkou mi vyhovovala. Šodó již školní krém duplikovalo dokonaleji, nešlo o vinnou pěnu bez smetany (což by mělo být „pravé“ šodó), ale spíše řidší pudink s vanilkovým nádechem. Tak akorát sladké a příjemné. Žádná bomba, kterou bych chtěl baštit každý den, ale vzpomínky na školní jídelnu a dětství vyvolalo dokonale a to se počítá. Chuťová a čichová paměť je úžasná věc! :o) Tak zase za pár let…
K hostinci U Provaznice snad jen to, že běžné denní menu sestává z českých specialit typu různých gulášků, prostředí je k hostinci tohoto typu stylové a poloha v úplném centru Prahy hned vedle výlezu z metra Můstek výborná. Bohužel se tam i v poledne kouří (byť na jídelním lístku je decentní poznámka ve stylu „děkujeme, že tu okolo obědu kouříte méně“) a proto se mým pravidelným cílem na obědy nikdy nestane.