Máme tu výsledek další ankety, tentokrát méně vinné než je tu obvyklé. Otázkou bylo, jak často chodíte večeřet do restaurací. Téma jistě zajímavé, obzvláště v dnešní době, kdy se ze špičkových kuchařů stávají velké hvězdy a hodnocení restaurací začínají okupovat stránky snad všech pořádných novin, týdeníků a jiných časopisů.
V anketě hlasovalo 54 čtenářů tohoto blogu, tedy nijak zásadně velký vzorek, ale nějaké ty závěry lze udělat i tak. Téměř nikdo z vás nevečeří v restauracích prakticky denně či 3 – 5 dní v týdnu. Jednou až dvakrát týdně, ať již ve všední den či o víkendu, večeří venku čtvrtina hlasujících. Další čtvrtina pak zajde jíst ven jednou za čtrnáct dní až měsíc. Nejvíce hlasů padlo pro možnost, že v restauraci večeříte pouze výjimečně, vlastně jen v případě nějaké zvláštní příležitosti. A někteří prostě ven jíst nechodí vůbec.
Osobně jsem čekal výrazně méně hlasů pro „zvláštní příležitosti“ a mnohem více u pravidelných večeří mimo domov. Ale možná sem chodí kupa nadšenců do vaření, kteří si raději spáchají něco pořádného ve své kuchyni, a to navíc asi i levněji. Já sám bych hodil večeřet ven mnohem častěji, kdyby bylo možné dát si v restauracích slušná vína za rozumné peníze. Protože je to zde velmi těžké (viz jeden starší článek), vaříme doma asi i častěji, než by bylo nutné. Na druhou stranu je to zábava :o) Druhým zásadním důvodem, proč nechodím ven tak často jak bych i chtěl, je nedostatek nekuřáckých prostor. Byť v tomto směru se snad, alespoň tedy ve velkých městech, blýská na lepší časy.
- „Za vína z Čech a Moravy jsem ochoten utratit…“
- „Na stole máte nejčastěji vína…“ (země původu)
- „Nejčastěji piji vína...“ (typ vína)