Když máte od vína jen jednu láhev, pak se vystavujete spoustě rizik a celkově to má vlastně jen nevýhody (krom varianty, kdy je víno fakt špatné). Mimo jiné se vám jen velmi výjimečně povede spojit víno s jídlem úplně dokonale. Jistě, k čemu dát chardonnku z Burgundska či mladý Veltlín jde odhadnout a tak nějak to fungovat bude, ale opravdová snoubení fungují až u vín a jídel, jejichž chuť a vůni znáte. Před pár týdny jsem měl jedno docela příjemné víno, které přímo křičelo o sušených švestkách a slivovici. Druhá láhev byla tedy spojena s jedním naším oblíbeným předkrmem.
Nejdříve ten předkrm, jednoduchý ale efektní a velmi chutný. Do sušené švestky zastrčte mandli, celé to obalte slaninou (či sušenou šunkou, dle libosti) a osmahněte na pánvi. Sofistikovanější varianta počítá s naložením švestiček na den do slivovice (pozor! Při delší době a silnější slivovici se ty švestky skoro rozpustí na takový velmi chutný blivajz, každopádně plnit pak nejdou) a případně lehkým zalitím slivovicí ještě na pánvi. Tentokrát jsem ji i zapálil a šunčičku trochu ožehl, bohužel na fotce nejsou kvůli blesku plameny vidět.
Předkrm doplnilo Bourgogne Pinot Noir 2004 „Vielles Vignes“ od Domaine Jacques Girardin, základní červené burgundské z náročnějšího ročníku, které je nyní tak akorát připraveno k pití. Vinařství sídlí úplně na jihu Côte d’Or a vína produkuje ze zhruba
Slušné základní Bourgogne (= víno odpovídá kvalitativní kategorii), které se dá bez nějakých výčitek a velkého přemýšlení popíjet jen tak k povídání a k jídlu zapadne taktéž. Dovozce, z jehož degustace tu již byl reportek, za něj chce tři stovky. No budiž, vína z této lokality jsou u nás prostě drahá. Dovedl bych si představit i cenu znatelně nižší, ale tak je to skoro vždy, věčný boj dovozců a spotřebitelů :o) Dříve či později si ten výlet do Burgundska udělám a zásoby nakoupím, možná bych se měl rovnou zásobit eurem, než koruna zase spadne. Jen nevím, kam ty lahve budu potom dávat %-)