Občas mi to nedá a při zoufalém procházení supermarketem přihodím do košíku na uklidnění i nějakou tu láhev. Tentokrát jsem tímto způsobem za 120,- Kč zakoupil Frankovku ročníku 2006, jakostní víno původem z trati Nová města u obce Dolní Kounice, tedy lokality, kde se zrovna Frankovce docela daří (byť tato konkrétní trať zrovna velké jméno nemá a asi nikdy mít nebude). Viněta navíc hlásala „cuvée“ a Tesco tvrdilo cosi o příměsi Vavřince, tyto detaily ovšem na kontravinětě již nenalézám. Nu což. Uvidíme, co bude v lahvi…
Co se z viněty dozvídám je obsah alkoholu 12%, že si prošlo barikovým sudem a velmi výrazně, zlatým písmem, je akcentována technologie řízeného kvašení, což tedy nevím proč, asi to průměrnému zákazníkovi supermarketů nějak imponuje. Barva vína není nijak vysoká, ovšem docela hezká a jiskrně průzračná. Ve vůni bych si dovolil říct „odrůdové“ (viz článeček o degustaci vín z této odrůdy, kde se nám definici skutečně najít nepodařilo), rozhodně bych si na Frankovku tipoval. Peckoviny, švestky především, líbivé a fajn. V chuti středně plné až lehčí, slušně ovocité, kyselinka je tam výrazná ale neruší, trochu svírají třísloviny. Víno je dostatečně dlouhé, v závěru naskočí jemná hořčina jak z lehce nakousnuté jablečné pecky.
Jednoduché, nekomplikované víno, jen tak na pití celý večer. Projev „bariku“ v podstatě nenalézám, bohužel (či bohudík, víno tohoto těla podle mne do sudu stejně nepatří). Jestli je v dnešní době 120,- Kč cena odpovídající, nízká či zbytečně vysoká, to už nechám na Vás. Já za tyhle peníze znovu nezakoupím. Michlovský umí jak malé šarže „salónních“ výborných vín, tak velkoobjemovou produkci pro supermarkety. Opět jsem se ujistil, že v případě nějaké krize a nutnosti nakoupit víno kdo ví kde, se v případě Michlovského vždy dá spolehnout, že vína budou minimálně dost slušně udělaná a příjemně pitelná (což rozhodně není případ všech velkoproducentů). Technologie na to má :o)