Asi každý pravidelný návštěvník tohoto blogu si už musel všimnout, že jsem trochu „ujetý“ směrem k Japonsku, nejvýrazněji pak k jejich kuchyni. Nová restaurace, která přináší mnohé z této země, navíc ve zde zcela unikátním konceptu, mne nenechala klidným. Takže na páteční večeři vedly mé kroky do Hanabi Hibachi House s jasným záměrem. Dobře se najíst a při troše štěstí oživit vzpomínky na dovolenou v Japonsku. Jak se to povedlo? Inu velmi dobře, ostatně posuďte sami z následujícího zápisku, navíc zaplněného fotkami více, než je mým zvykem. A nebojte, i něco (málo) k vínu bude...
O co v Hanabi Hibachi House jde? Nejlepší bude odkázat vás na recenzi pana Cuketky v Týdnů a pak jídelní lístek restaurace, kde jsou všechny typy jídla dobře popsány. Vše se odehrává v moderním a příjemném prostředí, na zdech visí (mimo jiné) v Japonsku všudypřítomná série „36 pohledů na horu Fuji“ (autor Katsushika Hokusai), obsluha je příjemná a pozorná, stejně tak kuchaři. Ale v tomto směru mé hodnocení má daleko k objektivitě, protože naprostou většinu času jsme byli v restauraci sami a personál měl tedy spoustu prostoru a klidu se nám věnovat. Vše se konzumuje hůlkami (k polévce je k dispozici i lžíce), kdo s nimi neumí, může dostat „začátečnickou variantu“, která je v horní části tak nějak svázána dohromady.
A teď si trochu zabrblám. Prostředí není nekuřácké (což jsme zjistili hned po příchodu prvního z dalších hostů), to je sice v Japonsku normální, ale ocenil bych něco jiného. Na stole mi chyběl tradiční horký vlhký ubrousek a pak něco, čeho se zde hned tak nedočkáme. Standardem v Japonsku je totiž k jídlu podávat vodu (někde i čaj) zdarma. Ale co, nemůžu chtít vše. Asi bych i ocenil, kdyby bylo k dispozici nějaké japonské pivo (například oblíbené Asahi Super Dry se pro Evropu podle všeho vaří v pražském Staropramenu), protože v suši barech, yakitoriích i v tomto typu podniků končí na stolech Japonců skoro častěji, než saké či víno. (Pozn. dle komentáře mají Asahi a Sapporo, jen omylem vypadlo z tištěného menu; při příští návštěvě hned ověřím!) No a to je vše ke stížnostem, hezky jsem si je vyplýtval na úvod, teď už přijdou jen pozitiva a životní jistoty :o)
Zatímco jsme se rozplývali nad předkrmy, tak si kuchař připravil „scénu“ pro další chody…
První přišel na scénu Yasai, set osmažené zeleniny. Do kroužku papriky pimiento rozklepl kuchař křepelčí vajíčko, u dalších zelenin efektně dávkoval máslo a koření. Chutnalo to skvěle. A dál pokračovalo v rychlém sledu Gyokairui, Kinokorui a Kudamono. Opečený losos, úhoř, skvěle upravená sépie a mušle sv. Jakuba. A pak taky tygří kreveta, ta navíc doplněna „kouřovým aroma“ efektním flambováním (blaflo to pěkně, Hanácká vodka se nezdá :o). A k tomu naložené asijské houby a opečený ananas. Mmmmm...
Jako hlavní chod přišlo chutné kuřecí teriyaki (jak snadno a rychle to na tom rozehřátém plátu jde udělat, když se umí), následováno hovězím steakem ze svíčkové plemene angus (výborné maso, propečeno dle žádosti na medium) s osmaženými sojovými klíčky a kostkou tofu. K masu byla vytvořena báječná rychloomáčka tuším z vína, sójové omáčky a másla, ale možná se pletu, bylo to příliš rychlé :o)
Před závěrečným docpáváním položila obsluha odzbrojující dotaz, co nám nejvíce chutnalo. Na tom by sice nebylo nic divného, kdyby věta nepokračovala „aby vám to mohl kuchař připravit ještě jednou.“ Já vybral lososové sašimi z úvodu, přítelkyně se nechala překvapit od kuchaře a udělala dobře. Ten totiž zvolil kousek tuňáka, opekl ho zprudka ze všech stran, nakrájel na tenké plátky a zalil úžasným sosíkem, který nám nejvíce připomněl vývar ze sušených ryb. Nádhera!
Před dezertem nás ještě čekal Gohan, smažená rýže se zeleninou a vajíčkem. Docela zvláštní, po těch fantastických masech, ale svým způsobem to chuťové buňky pročistilo a pěkně nás docpalo. Dezert se pak skládal z čerstvého ovoce, zmrzliny ze zeleného čaje a tradičních rýžových žužlátek posypaných opraženým sezamem a plněných pastou z fazolí... no po pravdě, dezerty nejsou silnou stránkou Japonska, ale určitě stojí za zkoušku :o) I když to nejlepší, co jsme ze sladkostí v Japonsku jedli, byla čokoládová bonboniéra vyráběná ruským emigrantem.
No a to by bylo z jídla vše. Co se vína týče, tak výběr je docela dobrý, volit lze z Moravy i světa, marže tradičně zbytečně vysoké. My sáhli po lahvi Frankovky 2005 pozdní sběr od Františka Mádla, vínu příjemně ovocném (peckoviny), spíše lehčím, se slušnou kyselinou, které doprovodilo se ctí všechny chody. Tedy krom desertu, kterého se již nedočkalo. U toho jsme již pili saké, tedy víno rýžové. A navíc velmi dobré. Podáváno bylo v konvičce s prostorem na led, takže zůstává stále krásně chladné (tak mi chutná o moc víc, než ohřáté).
Z restaurace jsme odcházeli nadšeni a s jasným rozhodnutím tam zajít znovu a co nejdříve. Ano, možná je polovinou úspěchu i to, že oživit vzpomínky na Japonsko se skutečně povedlo. Třeba na první den pobytu v Kjótu, poprvé bez našeho japonsky mluvícího kamaráda, kdy se nám zadařilo zapadnout do trochu šíleně vypadajícího podniku a způsobit mírný chaos. Nejprve hned u vchodu, kde bylo nutné uložit boty do dřevěného boxu (každý měl svůj a odnesl si dřevěný „klíč“ s číslem), a následně i u stolu. V něm, k našemu překvapení, byl umístěn gril. A vedle něj dotyková obrazovka (jen v japonštině, ale naštěstí s obrázky) pro objednávky. Nakonec se nám podařilo naťukat tam nějaké kompletní velké menu a zároveň i požádat o „biru“, tedy hezky vychlazené pivo. Okolo nás baštila a šveholila místní mládež, očividně šlo o podnik spíše pro tento typ strávníků. Ale co, maso chutnalo výborně…
Podruhé jsme si zagrilovali v provincii Jamanaši, kousek od Katsunuma Wine Cave, jakéhosi místního „salonu vín“ pro vinaře z okolí. S výhledem na hory, konvičkou lehkého červeného a neopakovatelnou atmosférou...

Možná je Japonsko jeden velký masakr mořského bohatství. Ale i tak. Chci tam zpátky, alespoň na dalších pár týdnů…