Na otázku z nadpisu odpovídám rovnou a rozhodně ANO! Do poněkud stojatých vod domácího tištěného vinného rybníčku přináší trochu čerstvého proudu, byť z Velké Británie importovaného. Pod šefrédaktorským dohledem Jiřího Trapka se v prvním čísle představila poměrně pestrá směsice článků přeložených z originálního Decanteru, článků o vínech z domácích luhů a hájů, ale i textů o vínech a vinařstvích ze zahraničí, ale z pera českých autorů. I rozsáhlý text o kávě tam najdete. A jelikož šéfredaktor ve svém úvodníku dává jasně najevo, že nevyžaduje hájení a věty „prvnímu číslu lze odpustit...“, ale očekává (konstruktivní) kritiku, vyhovím mu. A pojďme se tedy v bodech podívat, co se mi na novém časopise líbí a co už tolik ne. Na dojmy z pročtení prvního čísla „the world’s best wine magazine, české vydání“...
Tak nejdříve ty klady:
No a teď ty více či méně drobné výhrady:
A to bude asi tak vše. Snad ještě to, že na e-mail vydavateli (odeslán před 14 dny) mi do dneška nikdo neodpověděl, což vlastně už tolik nevadí, protože jsem se stejně ptal na takové ty blbosti jako „kdy už vyjde“ a „bude šéfredaktorem opravdu Trapek?“, což již očividně dnes vím :o)
Tohle nemá být nějaké hanění časopisu, opravdu to je pokus o konstruktivní kritiku :o) Doporučuji to první číslo zakoupit, je tam dost zajímavého čtení (třeba rozhovor s Michelem Deissem, legendou Alsaska). A uvidíte sami, jestli sáhnete i po tom dalším. Jen mi přišlo, že na tak dlouho připravovaný projekt je to trochu nedotažené, především na straně jazykové redakce. Uvidíme, jak to bude vypadat dál…
P.S. Omlouvám se, že tu dneska zase není ten slibovaný jídelní článek. Už je napsaný, ale tohle mi přeci jen přišlo jako trošku aktuálnější záležitost, načinčaná zážitková gastronomie počká :o)
středa 8. října 2008
České vydání Decanteru na stáncích! Vítat?
Komentáře používají Disqus
Přihlásit se k odběru:
Komentáře k příspěvku (Atom)