Palírny i místa, kde to krásně kvasí, už jsou na mapách pečlivě označeny křížkem. Ubytování, i přes naprosto zásadní jazykovou a navigační bariéru, snad úspěšně rezervováno (i přes leckdy velké nepřesnosti tímto oficiálně děkuji aplikaci Google Translate, bez ní bych byl úplně nahraný, totéž platí i o Google Maps). Série lahví určených k vypití pro dočasné obyvatele bytu je označena křížky, snad to pochopí správně a nevypijí ty ostatní. Můžeme vyrazit! Kam, ptáte se? Po dlouhém plánování a šetření se nám podařilo znovu zorganizovat cestu do Japonska a v době vydání tohoto článku už při troše štěstí sedíme v letadle. Pokud se těšíte, že ode mne máte na nějakou dobu klid, tak vás doufám zklamu. Program je sice nabitý, ale rád bych párkrát přihodit přímo z místa činu něco o tamním jídle, pití, životě a tak vůbec. Vínu se protentokrát budu věnovat spíše sporadicky (byť něco už v itineráři máme….), v plánu je více poznat saké a whisky, v obou vynikají. Desetiletá Yamazaki na fotce je takový „příjemný standard“, jedna z nejprofláklejších a nejstarších japonských whisky vůbec, docela snadno dostupná i mimo jejich ostrovy. Ale je tam toho tolik dalšího! Hovězí z Kóbe, tradiční slavnostní mnohachodové a na roční období jasně vázané pohoštění Kaiseki, podniky s kuřetem na milion způsobů, slavní krabi, suši a další jídla z mořských potvor, jejichž názvy jsou oříškem i pro nadšené amatérské ichtyology… :o)
Pokud vás Japonsko a jeho lahůdky ani trochu nezajímají, můžete tenhle blog s klidem na dva týdny vynechat, nic moc jiného tu nenajdete. V opačném případě kontrolujte pravidelně, vzhledem k časovému posunu budu asi přispívat v dost nezvyklou dobu (pevně doufám v kvalitní signál tamní mobilní sítě v průběhu cest Shinkanseny, teoreticky by data měla proudit až 7.2Mbps). A nebo si můžete proklikat starší články, sám jsem byl v poslední době několikrát překvapen, co všechno jsem tu sepsal, na leccos už si ani nepamatuju. Každopádně se těším „nashledanou“ u nějakého dobrého domácího ryzlinku hned po návratu…
Starší články dotýkající se Japonska zde na blogu: Projídáme se Japonskem | Chybí a chybět nebude z Japonska | Gourmet Guide po vlakových nádrážích | Hanabi Hibachi House a vzpomínky na Japonsko | Piknik v parku a bez pokuty | Tak trochu vinná exotika | Teriyaki po Vršovicku a Leffe Blond | Večeře s encyklopedií ohrožených druhů | Vinná manga s lahví Bordeaux | Albariño, Koshu a La Croix Mouton