Momentálně mám jen v Excelu (tj. nepočítám Moleskiny, účtenky z restaurací, kupu textu bez diakritiky v telefonu a různé útržky papíru všude možně od vín konzumovaných jinde než doma) zapsány krátké či delší poznámky k víc než třem stovkám vín vypitých mimo degustace a je zřejmé, že ani malé části se nepoštěstí propracovat do něčeho jako zápisku zde na Jižním svahu, i když si to třeba zaslouží. A tak zkouším nový formát (či spíše doplněk toho současného) blogování, rychlejší zápisky přímo od aktuálně otevřených lahví bez zbytečných keců okolo :-) Měl by to být text klidně postupně doplňovaný během večera a psaný pod čerstvými dojmy z vína ve sklence, ti co sem chodí pro čerstvou zásobu vinného čtení každé ráno tak dostanou už určitě kompletní zápisek. K některým vínům či vinařstvím se pak vrátím i s normálním článkem později. Snad se tento experiment nesetká s úplným odporem. Samotný večerní zápisek (a býval bych ho uveřejnil už včera, nebýt obludného výpadku internetu u O2) by měl ve výsledku, po poskládání postupně doplňovaných vět, vypadat celkem normálně…
Středně velký producent Terre di Talamo (web, 32 ha osazených vinic), víno Vento Vermentino 2009 z pobřeží oblasti Maremma Toscana. Vermentino má hromadu podob, od takové květinové fresh „chardonnay lite“ po hutnější, krémové záležitosti. Tohle je tom vyzrálém konci spektra. Burgundská láhev a vino-lok uzávěr (skleněný špunt). Tmavší zlatavá barva, trochu naleželá ovocitá vůně mírně ovoněná dřevem, žluté exotické ovoce, něco kořenitosti, dost znát alkohol (nečekaných 14.5%). Suché, plné, výrazné, znovu hodně znát alkohol (až nepříjemně), důrazné a hutnější, trochu postrádá svěžest, mírně hořčina v závěru. Ne úplně harmonický projev, trochu utahané, podle popisu na vinném lístku jsem čekal něco o pořádný kus živějšího. V kombinaci s jídlem a při nízké teplotě ujde, pokud vám tenhle hutnější styl sedí. Ale bez jídla mne to už pít nebaví (přineseno nedopité z Osteria da Clara, mají za 325,- při nákupu neotevřené lahve nebo o stovku dráž při konzumaci na místě; samotná restaurace si stále drží vysokou úroveň a je moc fajn).