pondělí 6. února 2012

Divoké komentáře odjinud a otevřený dopis k současné situaci ve vinařství

kbelik_slitkyPo dlouhé době jsem tu včera musel smazat nesmyslný a velmi vulgární komentář (obsahoval mužské i ženské pohlavní orgány a kupu dalších výrazů) a říkal si u toho, jaký je tu jinak klid, komentáře celkem věcné a přes občasnou přestřelku úplně v pohodě. Výhoda soukromého blogu s úzkým zaměřením a tomu odpovídajícím čtenářstvem (ale neplatí to vždy), díky! Vzhledem k tomu, že občas píšu i jinam a jde i o vyloženě mainstreamová média, vybavila se mi série úplně odlišných reakcí. V dnešním zápisku si tak ušetřím práci, napsali ho za mne totiž jiní. Na následujících řádcích následuje malý přehled tradičních frustrací, zlob, předsudků atp. běžných konzumentů vína, posbíraných z komentářů a e-mailů k mým textům uveřejněným mimo Jižní svah. A to mám ještě výhodu, že třeba na webu HN přeci jen ty články nejsou někde na úvodní stránce, takže úplná smršť podivných výplodů je spíš mine. Některé komentáře jsou možná jen ironickou poznámkou a nepochopil jsem je, jinak si je totiž vysvětlit neumím. Tak hurá na kbelík komentářových plivanců…

(biovíno) „vzhledem k tomu,že jsem ho pilu jednoho Biovinaře ve Wachau ve Spitzu,doporučuji,zamíchat krouživým pohybem ve sklenici,přivonět a opatrně vylít do výlevky.Nebo se hodí do zelí na víně.“

„Francouzska vina dovazena do Ceska jsou predrazeny shit... kupujete mytus, a je jedno, jestli v hypermarketu nebo ve vinotece...“

„Slozeni vin ve Francii a jejich kvalita je horsi nez ve vnitrozemi Evropy kvuli, spatnemu pocasi ve Francii - atlantske deste. Kvalitni vino obsahuje hodne resveratrolu a tudiz pochazi z chladnejsich suchsich oblasti.“

(Champagne) „Pochybuji, že by se to dalo srovnat třeba s Bohemkou nebo Igristým. Asi jste naletěl, nebo měl po vánocích rozhozené chutě, i když s plnou pusou vánočního cukroví se i to kyselé francouzské víno dá pít.“

(biovíno) „...než hnusné marketinkové žvásty a účelem je vydolovat z lidí peníze navíc když se jim namluví že kupují vyšší přidanou hodnotu...fuj!!!“

(biovíno) „Kdyz si to nejaky blb - bioblb koupi, tak co proti tomu mate? ;-)“

„Je to naprosto jasné! Pražáci jsou největší znalci vína u nás, kyž přijedou k nám na Moravu do sklípku.“

„další pražský snob! poctivý člověk na víno za 400 nemá. proč nedoporučíte i normální víno???“

„No jistě, hlavně to musí být zahraniční!! Za bolševika jsme měli sklepmistra a jak nám chutnal! Ale dneska musí být všechno zahraniční, všechno z emériky a z belgie a bůhvíjakých tramtárií, aby si menažéři připadali dost světově, až budou na svých poradách a brejnstormingách před jinejma menažérama machrovat, že český chcanky přece nepijou a že já beru víno jedině z argentiny, sice to stojí padesát tisíc ale to jsou pro mě drobný!!!“

„Proč se proboha neplatí daň z vína? Mluvil o tom Kubera a zas to zaniklo!!“

„všechny tyto evropské, zejména moravské břečky nejsou k pití, milovník vína ocení pouze americká vína z oblasti montany nebo oklahomy ,jsou bezkonkurenční,“

Děkuji, drazí čtenáři, že zde mi svými reakcemi pocit frustrace a zbytečnosti vynaloženého času nezpůsobujete :-) Ale popojedeme…

smeska

V pátek jsem četl otevřený dopis k současné situaci ve vinařství (PDF), který podepsalo několik vinařů (+ jeden obchodník s vínem). Trochu se veze na v současnosti hodně omílaném (a i v mainstreamových médiích pozornost budícím) tématu spotřební daně, ale jde především o tvrdé vyjádření ke stavu vinařského fondu (nic nového, říkají to v šeru sklípků už hezky dlouho, ale je zajímavé to konečně vidět takhle na papíře s podpisy) a Svazu vinařů. Mluví v něm o dlouhodobých problémech domácího vinařství a tom, že dopis je zároveň „základem pro tvorbu kodexu-stanov nově vznikajícího nezávislého sdružení Vinařské asociace ČR“. Ředitele fondu Jaroslava Machovce prý výhrady zaskočily! To jsou věci! :-) Až na nějaké to pančování vypadal vývoj v posledních letech klidně a s rokem 2012 to zase začíná vřít na několika různých frontách. Když si připočtete názory mnohých konzumentů vína (viz výše), které by bylo záhodno změnit, budou mít naši vinaři spoustu práce nejen na vinici a ve sklepě…

Komentáře používají Disqus