Alkoholická anketa je u konce. Ptal jsem se vás, jaké úrovně alkoholu ve víně preferujete a zda toto vůbec řešíte. Obsah alkoholu je v poslední době velké téma (psal jsem něco málo třeba tu) a jeho neustálý vzestup až trochu děsivý. Rozdělení na několik skupin dle obsahu alkoholu jsem provedl dle současného typického stavu u našich i zahraničních vín, před pár desítkami let by nízký a vysoký alkohol u vína znamenal něco úplně jiného (oboje by bylo nižší). Z celkových 213 hlasujících vás 44% na obsah alkoholu nekouká. U vín bílých se naprostá většina pohybovala v nižším spektru, 12 – 13% si sice odneslo nejvíce hlasů, ale hromada z vás vyhledává i vína pod 12%. A příliš obdivovatelů silnějších bílých se nenašlo. Celkem dle očekávání je to u červených posunuto, sice opět vede kategorie 12 – 13%, ale následuje ji skupina 13 – 14%. Kompletní výsledky v tabulce níže.
Hlasovat můžete v nové anketě, tentokrát na téma gastronomického průvodce Michelin. Praha má dvě nové hvězdičky a konečně pro české šéfkuchaře. Dovolil bych si tvrdit, že Alcron i La Degustation Bohême Bourgeoise si hvězdu zaslouží už dlouho, ale lepší pozdě než vůbec. Na našem trhu průvodce příliš nefunguje, i letos se trochu ztrapnil doporučením pro již zavřený podnik, ale co v zahraničí? Obracíte se na Michelin při cestování, rozhodujete se podle hvězdiček a dalších značek? Hlasujte!