Suverénně nejčastějším vínem nedávné hromadné sherry objednávky byla cikánka, tedy La Gitana, což je parádní klasická manzanilla, delikátní, prachově suchá, čerstvá, slaně mandlově minerální, skvělá jen tak i třeba ke grilovaným rybám, mořským plodům a všemožným večerním zobáním. La Gitana patří k nejstarším a nejoblíbenějším značkám ve Španělsku a až mne překvapuje, jak fantasticky drží úroveň i přes obří produkci. Každopádně jedna z mnoha dorazivších lahví vykazovala zvláštní vadu, kterou můžete vidět na fotce. Záklopka nepoškozena, láhev těsně uzavřena, nikde žádná vlhkost. A přesto obsahu jen půlka. Že by selhání lahvovací linky a následné kontrolní mašiny? Setkali jste se už někdy s něčím podobným?
U příležitosti španělského nákupu jsem zase vyzkoušel i jeden jejich cider, konkrétně to byla Sidra Natural z Bodegas Valverán sídlící v Sariegu. Je to apelační (D.O.P.) Sidra de Asturias. Producent je to dost zajímavý, dělají třeba i ledový cider podobně jako v Kanadě. Tenhle jejich kousek je postaven na 12 různých odrůdách, ruční sběr, transport v menších boxech, po vylisování fermentace za nižších teplot v nerezu a zrání na kvasničných kalech 16 měsíců. Uzavřeno v běžné vinné sedmičce korkem. Krásna barva, zlatá žlutá. Ani bublinka, úplně tiché. Velmi výrazné, sladké efektní aroma. Lesní med, propolis. Jablka až do výrazně pečených a různých redukcí. Funky tóny, silné parfémové vůně exotických květů, moc zajímavé. V chuti velmi a až trochu nepříjemně suché, snad ani gram zbytkového cukru, v extrémním kontrastu s velmi sladkou vůní. Zemitější, netradiční. Trochu kratší a prázdnější v závěru. Každopádně takhle brutální kontrast mezi vůní a chutí jsem nezažil už dlouho, takže zajímavý zážitek to rozhodně byl :-)