Dostal se mi do rukou, ze sortimentu Fajnšmekra, Merlot 2009 pozdní sběr z vinařství Georgios Ilias, hrozny původem z pavlovské viniční trati Slunný vrch. Ilias je od ročníku 2011 certifikovaný bio, hrozny na toto víno už pocházejí z vinice takto obhospodařovávané (v přechodném režimu). Víno je v bordó lahvi, s kovovou záklopkou a celokorkem. Barva moc pěkná tmavší rudá, spíše mladistvá. Moc krásně voní, mladě a svěže ovocitě, peckoviny do višní a švestek, trochu bylinné tóny, mírně živočišnost. Je to poměrně seriózní, propracovanější červené, objevují se různé jemnější vrstvy, jde si s tím hrát, baví hodně. V chuti suché, čisté, peckovinové ovoce, šťavnaté a velmi pěkně postavené, alkohol vysokých 14% je tam umně skryt. Výborná práce se dřevem, tak akorát třísloviny, slušná délka. Postupem večera a při různých teplotách se hodně mění, někdy se objevují až tóny zeleného pepře, jindy se zdůrazní živočišnost. Možná ne „velké víno“, ale zatraceně příjemné červené. Hodně potěšilo.
Nedávno jsem přímo od producenta zakoupil degustační sadu aktuálního sortimentu Vinařství Koráb z Boleradic. Zatím toho moc neotevíral, ještě je čas, ale shodou okolností se o víkendu přichomýtl k jejich frankovce ze staré (77 let) vinice v trati Dukejský, prodávané pod jedním z původních názvů odrůdy jako Karmazín 2011. Bývá to velmi sympatické pití a dost jsem se na něj těšil. Víno je to vyloženě mladičké, opravdu hodně syrové, s vůní do peckoviny, lesních plodů a minerální vlhké vápenité zdi. Trochu mi připomnělo mladého vavřince od Chrástka a Trojaka. Svěží, čerstvé, opět hodně syrová ovocitost, bylinkové tóny, dobrá délka. Bude mne hodně zajímat, jak se víno bude vyvíjet v lahvi. Teď se to totiž pije výborně, obzvláště lehce podchlazené, ale měl jsem z toho takový pocit „mladé víno plus“, jakoby nešlo o víno úplně doškolené a určené k delšímu ležení a rozvoji v lahvi, ale spíš o čerstvou ukázku ročníku k rychlejšímu vypití.