Tak nakonec nemrzlo jen v Champagne. Na pátek 18. května nebudou vinaři z Čech a Moravy vzpomínat zrovna v dobrém. Mrazivé ranní teploty, až -4°C, jsou zodpovědné za spálení pořádné části vinic. Podle prvních informací to vypadá, že úroda letos spadne zhruba o čtvrtinu dlouhodobého průměru. Na Slovácku a Hustopečsku jsou vinice zasaženy nejvíce, jsou i vinaři co mluví o zničení většiny potenciální úrody některých odrůd (často jde o mladé výsadby), ale mráz se nevyhnul prakticky žádné z vinařských oblastí. A pořádně prověřil kvalitu viniční tratí nejen na Moravě, ale řádil bohužel i v Čechách, což po dost problematickém ročníku 2010 a mrazovém masakru z května loňského roku není vůbec dobré. Nic moc, teda. Vinaři, jak to vypadá u vás?
Vinařský fond použil hned v první tiskové zprávě mrazy jako další důvod proti zavedení spotřební daně a argumentuje tím, že zatímco pivovarníci či lihovarníci při vymrznutí chmele či švestek budou vařit z dovozových surovin, tak „Vinařství je odlišné, neboť konečný produkt je vyráběn dle původu hroznů, které žádný dovoz nenahradí“. Ano, v tomhle ohledu to mají vinaři těžší, ale plně s tím souhlasit nemohu. Minimálně proto, že produkce těch opravdu kvalitních pivovarů a destilérek je závislá i na domácí produkci a opravdu nedělají slivovici „ze švestek z Chile“. A také proto, že běžnou praxí (nejen) velkých domácích vinařství je lahvovat téměř neodlišitelně pod svou značkou dovoz odkud to jen jde, což je nešvar, o kterém se Svaz vinařů nijak aktivně nešíří.