Před pár dny jsem otevřel Grüner Veltliner Fumberg 2010 z vinařství Wimmer-Czerny, tedy od velmi zajímavého biodynamického producenta z Wagramu, o němž se tu už několikrát zmiňoval (naposledy více v článku Hans Czerny nejen ročníku 2010). A je to parádní kousek. Pěkná výraznější nazlátlá barva. Čerstvá, osvěžující vůně, ze začátku mírně zaprděná a až lehce kvasniční, rozdýcháním postupně se otevírající do těžších květinových a kořenitých tónů, ovoce v podobě žlutého melounu a parádní minerální linky. Navíc je tam zvláštní vůně, která mi nejvíce připomínala kokos :-) V chuti suché, živé, čerstvé, parádní páteř výrazné kyseliny, krémovější ovocná linka a mineralita, delší, zajímavé, dokonale pitelné. Ideální do gastronomie i na pití po večerech. Používám Fumberg, a obecně veltlíny od Czerného, jako ukázková vína „biodynamika ≠ podivné věci pro pár znalců“, i tentokrát si na půlce lahve velmi pochutnal běžný konzument spotřebních vín a opakovaně se vyptával, co že to je a kde může koupit :-) Hans Czerny navíc dorazí v pondělí do Prahy představit nový ročník svých vín, akce zároveň poslouží jako párty k otevření nového (většího) vinného podniku Veltlín. Nevím jak vy, ale já se nemůžu dočkat! Nedočkavci se mohou níže mrknout na video z přípravy „terroirového“ baru…
Mám rád Weingut Loosen, opakovaně jsem si užíval i jejich základní Riesling Dr. L a kousky ze slavných vinic jako Ürziger Würzgarten, Graacher Himmelreich či Wehlener Sonnenuhr právem patří mezi nejvýznamnější producenty na Mosele. V pátek se mi do sklenek dostal, v množství větším než malém (zapíjení syna s přáteli je v tyhle dny bezva výmluva), Riesling Bernkasteler Lay Q.b.A 2009. Jedná se o základní víno z klasické vinice pokryté břidlicí, ovšem s trochu těžším podložím a méně strmým svahem než mají slavnější polohy poblíž. Tmavší nazlátlá barva. Výrazná, typická, příjemná vůně. Vyzrálé hrozny, med, citrusové tóny, parádní mineralita, tóny naležení v lahvi. V chuti suché, silnější, citrusově šťavnaté, vyvážené, pěkně postavené, delší, skvěle pitelné. Nic zvlášť složitého, ale krásně udělaný klasický ryzlink. Popíjeno v restauraci Mozaika, kterou mohu po opakovaných návštěvách doporučit. Vaří tam skvěle, výběr vína slušný a marže na nich nejsou taková prasárna jako jinde. A kdo by si chtěl rýňáky od Loosena prochutnat, tak má možnost příští týden. Zástupce vinařství dorazí ve středu do Prahy, krom degustace je plánována i večeře. A ve čtvrtek bude pár vzorků představovat i v Brně. Víc v kalendáři degustací, kde ostatně najdete i kupu dalších akcí. Pokud víte o nějaké zajímavé, která tam chybí, tak pište! :-)