K nedávné objednávce sherry ve Španělsku jsem přihodil, krom hromady jejich šumivek, i pár klasických bílých a červených vín. Ne moc, jen tak na zkoušku. V podstatě do košíku šlo pár věcí v akcích, zajímavostí (jako třeba bílé z odrůdy, která se běžně používá jen na sherry) a tipů „výjimečná kvalita v této cenové kategorii“. Jedním za takových vín bylo i stoprocentní Tempranillo z oblasti Ribera del Duero, kterému Wine Advocate Roberta Parkera dal vysokých 90 bodů s tím, že jde o zatím nejlepší ročník tohoto vína a je parádní. Vinařství Arzuaga a jejich La Planta 2009, z dvacetiletých výsadeb ve vyšší nadmořské výšce, pomalá fermentace při nižší (okolo 25°C) teplotě, školeno šest měsíců ve francouzských a amerických sudech. Cena v přepočtu ve Španělsku nějakých 170 korun. Od dvou tamních magazínů si odneslo 88, tak jsem se těšil. Body osobně zrovna dvakrát neuznávám, ale… stejně jim trochu podléhám :-)
Temná barva, minimálně nazrálá. Tmavě ovocité, lesně do borůvek, uzené tóny, vanilka, toastované dřevo, cola. Suché, silnější v chuti, poměrně dost slušně postavené. Má dost kyselin, které tomu dávají svěžest, nějaké tříslo, ovocité jádro, dobře se pije, není utahané. Nijak složité, ale dobře udělané. Jen teda vůně mi přišla až taková zvláštně „falešná“, úplně jsem ji nevěřil, což může být efekt poměrně krátkého pobytu ve dřevě a intenzivnějšího navonění. Ale na zahradu ke kusu masa z grilu dost fajn pití a za tyhle peníze obzvlášť. To hýkání blahem ze strany USA ovšem nechápu. Že by americké dřevo, na které jsou zvyklí, v kombinaci s nízkou cenou (oproti jejich nechutně předraženým cabernetům)?
Jídelní tip, byť zrovna k tomuhle vínu by se dvakrát nehodil. U Robertsona jsem koupil nádhernou vepřovou pečeni s kůží, úplně se tam na mne smála. Přes noc naloženo do solného roztoku (voda svařená se solí, cukrem, trochou bobkového listu, hřebíčku a pepře) a následně pár hodin připravováno (sous vide) při 60°C. Na závěr z obou stran opečeno na pánvi a servírováno na tenké plátky se zeleninou, na letní podvečer bezva bašta :-) Bohužel fotku rozkrojeného masa mám už jen u skoro dojedeného a vychladlého a z mobilu.