Jsou chvíle, kdy strašně snadno podléhám marketingu. Kupříkladu mám moc rád pálenky z matoliny, všelijaké ty Marc de… ve Francii a grappu v Itálii, hlavně varianty nějakou dobu školené v dřevěných sudech (manželka naopak ujíždí na těch úplně čirých brutálních variantách). Na letošním Tastes of the World jsem si projel všechna vína z odrůdy Pinot Noir (byť samozřejmě neodolal přechutnat cabernety z Číny a tak) a také nějaké destiláty, v rámci hledání různých podob pinotu nešlo vynechat jednu matolinovici. Jen kvůli odrůdě bych ji možná nezkoušel, ale výrobce je poměrně uznávaný a hlavně… hrozny pocházejí od mého oblíbeného producenta šampaňského. Italský výrobce pálenek, který používá hrozny z Francie… taková krásná spolupráce dvou nejvýznamnějších vinařských zemí Evropy (a tím pádem i světa ;-). Ale spíš bezva marketing, který dokáže zasáhnout širší skupinu lidí, než jsou jen typičtí zákazníci jejich grappy (dělají třeba pálenku z matoliny od Jožky Gravnera a kupa dalších zajímavých věcí. Domů jsem si odnesl láhev od Capovilla distillati, jejich Acquavite di Vino Pinot Noir 2008 ze suroviny pocházející od šampaňského domu Billecart Salmon.
Gianni Capovilla se sice primárně živil jako technik v byznyse s enologickým přípravky, ale propadl kouzlu destilace (asi když viděl, co se děje vínu… :o) a už třicet let se mu aktivně věnuje. Momentálně připravuje široké spektrum specialit, u klasických brandy a matolinovic používá nejčastěji italské bio hrozny, pálí různé divoké a již málo využívané ovoce posbírané všude možně (třeba moruše, ale také meruňky ze Sardinie) a tak. Používá klasické měděné destilační kotle, dvouplášťové pracující s vodní lázní. Acquavite di Vino Pinot Noir, tedy monovitigno záležitost, má naprosto čirou barvu. Výrazně aromatické, klasické pikantní grappa tóny, květiny a divokost a zemitost ve stylu starých sudů, těkavější. Silné, alkohol výrazný, sladkost, délka, překvapivě uhlazenější v chuti ale stále spíš „chlapské“ pití. Bavilo dost. Akorát teda tisícovka na Tastes of the World a osm stovek u UPB mi za půl litru přijdou dost, umím koupit i zajímavější matolinovici levněji. Ale zase je to zajímavost, že jo. Destilérká má ještě kupu dalších variant ze suroviny od Billecart Salmon, mimo jiné i Le Clos Saint-Hilaire, tedy Pinot Noir z jejich špičkové monopolní vinice. Projevil by se rozdíl, který je tak krásně vidět ve vínech, podobně silně i v pálence? A jak by pro srovnání chutnal Marc de Champagne ze stejných hroznů, který běžně vzniká ve Francii (příště koupím). Tenhle koníček je skvělý, stále je co objevovat :o)