Úspěšně dorazíte domů z dovolené, přes nepřízeň počasí? Dítě poprvé na sáňkách a navíc se mu to líbilo? Nedostanete vánoční bonus, ale alespoň normální plat ano, což se taky nepoštěstí každému? Záminka pro otevření lahve Champagne se vždycky najde, chce to jen trochu představivosti :-) Vinařství Pierre Moncuit z Mesnil sur Oger, tedy Côte des Blancs, je jedním z hodně kvalitních tamních producentů. Pětadvacet hektarů vinic má logicky osázeno odrůdou Chardonnay, já se s ním seznámil netradičně prostřednictvím roséčka v Alcronu. Když teď ale manželka vyžadovala něco spíše živějšího, lehčího a citrusového, sáhl jsem doma v chladničce po Cuvée Pierre Moncuit-Delos Grand Cru Blanc de Blancs (jaký release nevím, vinař tyto údaje na lahvi neuvádí, ale koupeno před pár měsíci). Velmi výrazné perlení poměrně malých bublinek. Hodně čerstvá vůně, citrusy spíše náznakově a více než bych čekal jablíčkový tón, decentní toast, hodně výrazná typická mineralita. Velmi suché a řízné v chuti, citrusová kyselina, delší, pěkně postavené s bezva dochutí. Důraznější efektnější úvod s jednodušším koncem, bezvadně pitelné, nic komplexního přesto moc fajn. Ale pamatoval jsem si to přeci jen trošku jinak. Za láhev jsem dal něco přes tisícovku, nevím teď přesně, což je přeci jen drobátko moc a v kontextu současné nabídky na našem trhu (a tím nemyslím nesmyslně předražené Moëty a podobné věci) by určitě mělo maloobchodně stát méně. Ale vypili jsme ho s chutí a rychle :-)
Jestli mne ovšem nějaké šampaňské v poslední době opravdu nadchlo (když pominu jednu výtečnou degustaci, o které bude řeč za pár dní), tak to byl Franck Bonville „Belles Voyes“ Brut Blanc de Blancs Grand Cru. V buclaté lahvi tvarem připomínající historické se skrývá víno sice uváděné jako neročníkové, ale vždy z top hroznů Chardonnay jednoho ročníku z jedné malé vinice u Oger, s výsadbami i více než osmdesát let starými (jde o první keře, které vysadili, když se rozhodli dělat víno; dnes mají 77 různých parcel v Avize, Oger a Cramant o celkové rozloze 20ha). Tiché víno leží až dva roky v dubových sudech a teprve poté jde do lahví na druhotnou fermentaci. Zlatavá barva. Velmi výrazné vytrvalé perlení menších ale ne úplně mrňavých bublinek. Komplexní, složitější vůně, naleželejší, med a plástev, sušené hrušky, mineralita, jemnější sofistikovaná, otevírající se do různých vrstev a odboček. Sem tam i Crème brûlée zavoní a dotyk koření se objeví. Suché, uleželejší, výrazné a strukturované víno, navíc s tím bezvadným perlením :-) Vyvážené, delší, velké. Při napití až takový WOW efekt, poměrně důrazné a hned vás to chytne, ale bez těžkého zadku, s elegancí a lehkostí dobrého Blanc de Blancs. Z tohohle jsem si sedl na prdel :-) Krug „Clos de Mesnil“, který vzniká v podobném duchu, to sice není, ale… Krug desetkrát lepší také ne a tohle desetinu ceny stálo. A to se počítá! :o)