V rámci tréninku na cestu do Champagne jsem otevřel také láhev Brut Blanc de Noirs z Champagne Marguet Pére & Fils sídlícího v Ambonnay, záležitost co jsem kdysi ulovil na trhu před Palladiem za asi sedm stovek (dovozce For People ze Zbraslavi). Jedná se o nejjednodušší víno domu, postaveno na 70% Pinot Noir a 30% Pinot Meunier (ovšem ne přímo z Ambonnay, jde o mix různých poloh; sami mají vinice v Ambonnay, Bouzy a Mailly a z dalších míst nakupují od partnerů). Vinařství dělá sympatickou věc, uvádí na vinětě datum degoržování a další detaily, takže i u neročníkovky víte co pijete. Moje láhev byla spojení ročníku 2006 a 2007 degoržovaná v roce 2010. Vinařství pracuje s dubovými sudy, v omezené míře pro rezervní vína, a směřuje k bio zemědělství (totéž platí pro vinohradníky, od kterých nakupují). Při práci s víny využívají lunární cyklus a podobné věci, ale nejde o žádnou magii, je celkem ověřené že za určitých okolností se vína lépe čistí a podobně (a nejde ani tak o vliv měsíce a „přiliv a odliv v sudu“, jako spíše o typicky vysoký tlak při jasném zimním úplňku ;-).
Výrazná pěna a vytrvalé perlení menších bublinek. Již naleželejší příjemná vůně, mineralita, toast, ovocnost, zajímavý tón sušených švestek. Suché, s bezvadnou kyselinou, plnější ovocné tělo a délka, parádně vyvážené. Pěkná stavba, momentálně tak akorát na vrcholu, přes plnější projev dokonale pitelné a vhodné jako partner i pro trochu těžší jídla. Decentní hořčinka v závěru podporuje chuť na další doušek :-) Richard Juhlin dům hodnotí poměrně dobře a tvrdí, že jejich neročníkové Brut Réserve (vyšší víno, trochu déle na kalech a jen z Grand Cru vinic a s podílem Chardonnay) je vlastně tak dobré, že je možná v poměru k ceně lepším nákupem než ročníkovky. Tak uvidím, po téhle zkušenosti mne jejich další vína zajímají.