Dnes večer páchám šampaňský seminář, poměrně rychle se kompletně zaplnil (tedy snad všichni nakonec přijdou) a v případě zájmu bude opáčko, taky mi dorazila zásilka bublin z Anglie a tudíž nic nebrání realizovat i druhé pokračování šumivého pásma s pohledem na bubliny celého světa. Všechno to hezky zapadá do sebe. Champagne a dobré šumivky obecně jsou vína v podstatě dietní (málo alkoholu, typicky suché), i když to na mně není vidět, a dobře zapadají do současného trendy životního stylu lehčích jídel a pití. A teď jsem navíc narazil na důležitou studii, myši kterým je podáváno šampaňské prý slaví větší úspěchy při procházení bludištěm, lépe si pamatují trasu při opakovaných cestách. Již po šesti týdnech podávání šampaňského u myší pozorovali výrazný nárůst proteinů potřebných pro paměť, u člověka by to prý mělo trvat tak tři roky. Mluvčí Alzheimer’s Society prohlásil, že ještě není úplně co slavit a je třeba dalších výzkumů. Dalším krokem by měl být test na šedesáti důchodcích, kteří budou po tři roky Champagne konzumovat. Dobrovolníků se jistě najde dost, nejraději bych odešel do předčasného důchodu sám…
Ale jelikož se zařazením do tohoto programu holt počítat nemohu, budu si bubliny dál kupovat:-) A snad na paměť fungují i další kousky vyrobené tradiční metodou, byť z jiných odrůd. Doma mi nedávno skončila cava od Freixa Rigau, konkrétně jejich Nature Mil·lèssima Reserva Familiar, neročníkový brut nature (bez přidání expedičního likéru, žádný cukr navíc) z odrůd Macabeu, Xarel·lo a Parellada a podílem rezervních vín, na kalech v lahvi školeno 3 až 4 roky. Bezva vytrvalé perlení menších bublinek. Bohatší sladší ovocná vůně, jasně naleželejší, vyvážená, vrstevnatá, hodně příjemně překvapila. V chuti suché ale brut nature bych možná netipoval, je tam příjemná ovocná sladkost, osvěžující ale i přes 11.5 % alkoholu nic vyloženě lehkého a zastane nejen funkci aperitivu, krásně vyvážené krémovější bubliny s hodně fajn dochutí. Nic složitého, ale zároveň o dost zajímavější a strukturovanější než úplně běžné spotřební cavy. Není to tak bohaté jako třeba tohle, ale určitě dál než Cristalino. Zakoupeno v malém španělském obchůdku v pražské ulici Kolínská za 250,- Kč, což není na maloobchod blbé. Mají tam, za rozumné prachy, pravidelně i různé sherry :-)