Orientuji se ve spoustě různých značek a log všemožných sdružení, která můžete najít na lahvi vína, ale produkt označený jako Pizzofree / Addiopizzo jsem zařadit nedokázal. Že by šlo o víno, které se nedoporučuje k pizze, mi přišlo krajně nepravděpodobné :o) Ukázalo se, že jde o partu producentů, kteří odmítají platit výpalné (pizzo) mafii. Takový specifický fair trade se sídlem v Palermu, inu Sicílie je prostě trochu svérázná oblast. Valdibella Kerasos Nero D’Avola IGT 2011 pochází z družstva (web) sídlícího v Camporeale, podnik krom révy pěstuje ještě olivy a mandle, vše v bio režimu, u vína pracují hlavně s tradičními místními odrůdami. Výnos z podnikání by měl jít mimo jiné na podporu těch, které mafie uvedla do nesnází, přímo se snaží i zaměstnávat mladé lidi v těžké situaci. Nezní to špatně. A pokud i vína mají dobrá…
Tohle Nero d’Avola je ze dvou různých vinic, směs vína školeného ve dřevě a v nerezu. Lahvováno do bordó lahve, pod korkem a kovovou záklopku. Temná barva do fialové. Teplá jižnější vůně, lesně tmavě ovocitá, kořenité tóny, dotyk dřeva, poměrně výrazná, postupně se objevuje příjemná „sous bois“ linka, taková podzimně listnatě lesní. Suché, tak akorát plné, šťavnatě ovocité s dost bezva kyselinou, tepleji ovocité, delší, dobře udělané nekomplikované červené, které zahřeje, nepůsobí nějak zmanipulovaně a moc dobře se pije. Vinařství má i nějaké věci bez síry a trochu svéráznější kousky, klidně bych vyzkoušel, tohle bylo moc fajn. K nám víno, jako kupu dalších parádních věcí z Itálie (zatím testuji hlavně různé speciality a povětšinou jsem nadšen), vozí Via del Vino, takže k dispozici je za asi tři stovky v obchodech přidružených restauracím Aromi a La Finestra (beru jako podporu boje proti mafii a bio vinaření, jinak by cena do 8€ odpovídala obsahu lahve více), kde jsem ho také kupoval.