Jakožto poněkud severský typ současné počasí nezvládám úplně dobře (jistě k tomu přispívá i tuková pokrývka, která mi krásně umožňuje přežít v zimě a koupat se i v hodně studeném vodě, jako mrož třeba, ale na sluníčku nic moc teda), už i o mobilní klimatizaci jsem uvažoval, ale nebudu přispívat k explozím trafostanic. V rámci večerního ochlazování jsem otevřel kupříkladu Champagne Louis Barthélémy Brut Saphir 2002 (web), suché ročníkové šampaňské relativně mladého moderního domu z Aÿ, který k nám dováží Kupmeto. Pravidelně je ochutnávám na každoroční přehlídce dovozce, všechna vína jsou dobře udělaná a bezproblémová a s jasným charakterem, byť jim obvykle pro mne chybí nějaký X faktor (něco jsem psal dříve). V téhle konkrétní směsce dominuje Chardonnay s přídavkem Pinot Noir, jde o výběr z lepších poloh než u jejich základu, zpracování čistě v nerezu, na kalech v lahvi okolo šesti let. Osvěžilo?
Rozhodně, byť trošku jiný styl bublin by to asi zvládl ještě lépe :-) Tmavší žlutá barva, hodně výrazné perlení maličkých bublinek. I přes jedenáct let věku stále čerstvá a svěží vůně, velmi ovocitá, žluté ovoce až do tropického, vyzrálé broskve, Cantaloupe meloun, máslová krémovost a tóny delšího ležení na kalech, něco toastu a také minerality. I v chuti výrazné, plnější, suché s bezva kyselinou byť dozáž bude na vyšší hranici brutu, čisté, krémově kulatější, výrazně ovocité, delší, výtečně postavené. A navíc hodně dobře zraje a má před sebou ještě hezkých pár let. Většinou vyhledávám Champagne trochu „tvrdšího“ stylu. Tohle působí vlastně povedená moderní novosvětská šardonka s dokonale zapracovaným perlením, naprosto chápu proč tomu zrovna Wine Spectator dal 95 bodů a jednu dobu šlo o nejlépe hodnocené Champagne ročníku 2002 :-)