V uplynulých dnech jsem aktivně slavil narozeniny a svátek, při té příležitosti otevřel několik fajn vín. Jedním z nich bylo první setkání s Crémant du Jura Rosé Brut od Domaine Pignier, jednoho z mých oblíbených producentů (mám na balkoně jednu hlavu Savagninu přímo od něho a vypadá to, že přežila deště, vedra i kroupy a chytla se) a jednoho z málo producentů pravidelně zastoupených i na našem trhu. Je to navíc biodynamik a většina jeho vín má „něco“ navíc, byť Jura obecně produkuje dost charakteristická a zajímavá vína. Od tohoto vína jsem čekal klasickou suchou příjemnou jurskou šumivku, ale dostal vlastně mnohem víc.
Tohle růžové je připraveno krátkou macerací hroznů odrůdy Pinot Noir, následně spontánní kvašení a zrání šest měsíců v dubových sudech bez přídavku oxidu siřičitého. V lahvi na kalech zraje jen rok, prodává se opět bez přídavku oxidu siřičitého a navíc bez dozáže. Víno poměrně výrazně perlí, barva je spíše do jedovatější jiskřivé průzračné červené, ale pěna hezky jemně růžová :-) Vůně poměrně výrazná, ovocitá směrem maliny, zralé jablko, trochu navinulá, divočejší. V chuti hodně suché, příjemně perlící, velmi pěkně postavené, spíše než růžové výraznější červené, až trochu vysušující, svíravější, třísloviny okolo malinové ovocitosti. Lehké (pouze 11 % alkoholu) a přitom důrazné, s minerálním dozvukem a lehkou zemitostí. Vlastně mi to trochu víc než Pinot od Pigniera evokovalo jeho tiché Trousseau. Jako růžová šumivka docela nezvyklé, jako víno báječný kousek, navíc pocitově s potenciálem zajímavě zrát. Samotný vinař tomu dává deset let a ze zkušenosti s jinými jeho víny bych mu klidně věřil :-)