Maison Joseph Drouhin je jedním z výtečných vinařů a négociantů v Burgundsku, portofolio je široké ale některá jejich vína určitě patří mezi naprostou špičku. A vinaří i v Chablis, zde vlastní hezkých pár desítek hektarů a také historickou usedlost, ze které převzali i jméno a zachovali tak něco z historie oblasti. Vína tak nyní najdete pod jménem Drouhin – Vaudon. Od roku 1999 začali na vinicích aplikovat bio postupy, v roce 2006 první vinice jako bio i certifikovali a od 2009 jsou bio všechny, s nemalými sklony k biodynamice. V nedávno otevřené vinotéce La Cave d’Adrien jsem zakoupil Chablis 2009, ovšem dle zadní viněty Réserve de Vaudon (což je trochu vyšší řada, ale normálně to má napsané na vinětě i vepředu), tak jsem trochu zmaten zda jde o úplný základ či ne :-) Rozdíl je v tom, že Réserve je čistě z jejich vinic, v základu jsou i nakoupené hrozny/mošty. Burgundská láhev, kovová záklopka, kvalitní celokorek, slušná viněta a vzadu na Francii docela dost textu a informací. Vypadá to pěkně. Tmavší žlutá barva, příjemná naleželejší vůně, žluté ovoce, decentní krémovost, něco mineralita a kouřový tón. Suché, nijak plné, na Chablis spíše trochu kulatější ale s pěknou kyselinou a hezkým dozníváním. Vyvážené zralejší Chardonnay, nic složitého ale fajn a výtečně udělané. Za tři kila v kamenné vinotéce v centru Prahy proč ne, byť nějaký tvrdší ročník by mohl být zajímavější.
Nedávno mi doma padla i láhev Velké Dobré Bílé 2006 Réserve z Dobré vinice, což je záležitost na dřevě a kalech ještě déle (tj. skoro dva roky) než jejich „běžné“ VDB. Před lety mi to přišlo dřevem fakt až přestřelené, ale prostě chtělo jen čas. Teď je to víno aromaticky poměrně výrazné, kombinace citrusů, krémovosti, minerality a dřeva a decentní kořenitosti, pěkné, stále v parádní kondici. Suché, šťavnaté v chuti, opět citrusovost, delší, příjemné. Dřevo nevyčuhuje, je to fajn pití. Ale stále ta struktura chuti není taková, jakou umí VDB (a další jejich vína, třeba teď Blanc de Blancs 2009), mít. V rámci bílé Moravy ovšem stále hodně vybočuje.