O víkendu jsem znovu sáhnul do demižonů, ono to láká, zatím stále bez vad to vypadá. Doplnil jsem ještě jeden, s efektně vypadající barvou, ale na oranžádu se netěšte. Jsou to podkrkonošská jablka, odrůdy neznámé :-) Vypadalo to, že kvasí pěkně, ale zatím je to ještě kupa cukru a tak vyčkávám. Je toho sotva tři litry, takže na nějaké velké skladování to nevidím, vypije se hnedka. Do babího léta, které se rozzuřilo venku, se bude hodit (někteří vinaři musí docela trpět, když teď vidí tu nádheru venku a vzpomenou si, v čem sklízeli). Každopádně mne to přivedlo k jednomu tématu, které zrovna zpracovávám pro článek. Mladá vína. Letos nás zase čeká záplava Svatomartinského, některé obchody prý dokonce kvůli tomu omezují či ruší Beaujolais Nouveau, protože se neprodává. Davy se na více než dva miliony lahví vrhnou jak kobylky! Letos to nově budou i růžovky z odrůdy Zweigeltrebe a vína pro zařazení prý budou hodnocena přísněji než dříve :-) Proč to všechno nadšení?
Když se oprostíme od obvyklých metod nutných při snaze vrhnout na trh „hotová“ vína už druhý týden v listopadu, co si myslíte že stojí za takovým zájmem o mlaďochy aktuálního ročníku? Co je pro vás (podle vás) na nich zajímavé? Je něco, co se vám na šílení okolo Svatomartinských vyloženě líbí a něco, co vás naopak štve? Já v tom celém vidím jedno velké pozitivum, kterým je několik dní, kdy víno po celé republice fakt jede. Je propagováno i v podnicích, kde si na něj normálně pořádně ani nevzpomenou, nabízeno párované k jídlům a navíc obvykle ani nestojí nějak moc. Prostě takový běžný stav, jak by to podle mne mělo vypadat po celý rok, ovšem s víny normálními a ne takto technologickými (ale upřímně, zas o tolik se od běžné bílé a růžové konvence neliší, když se to tak vezme). Váš pohled?