pondělí 7. října 2013

Kodaňské økologisk první dojmy

v_kuchyniVýlet na sever, do Dánska respektive především Kodaně, se myslím celkem vydařil. Gastronomických, vinných i pivních zážitků mám spoustu, hned několik z nich ve mně zanechalo docela hluboké dojmy a určitě se pokusím podělit. Dnešní zápisek jen velmi zrychleně, krátkými poznámkami a fotkami, přiblíží pár z nich, v budoucnu se určitě detailněji mrknu na vybraná vína a minimálně jednu či dvě z navštívených restaurací a dalších podniků. Tedy pokud nebudu spíš muset i po nocích a o víkendech pracovat, abych tenhle krátký výlet vůbec zaplatil.

Říká se „ožralý jak Dán“, a pořádně se v téhle zemi upravit opravdu není žádný problém, ale přesnější by asi bylo „bohatý jak Dán“. Jídlo a pití je v Kodani zatraceně drahé. V rámci zachování psychického zdraví a schopnosti si pobyt užít je nejvhodnější přestat místní dekadentní koruny (DKK) přepočítávat na české a brát to tak, že sto místních korun je prostě stovka a ne 350 :-) Vystřízlivění přinese samozřejmě výpis z účtu, ale co naděláte…

mikkeller

V oblíbených pivních barech jako je Mikkeller či Fermentoren to večer (ale vlastně i přes den) opravdu žije! Postává se uvnitř, venku, všude. A těch báječných piv! Normálka jsou „degustační“ porce do sklenky nejvíce připomínající vinnou OIVku, vzhledem k obsahu alkoholu u leckterých piv by půllitr skutečně nebyl nejvhodnější množství. Má to tu zajímavou atmosféru…

tatarak

hlavni_choddezerthobliny

Kapitolou samu pro sebe je nová nordická kuchyně, jejímž pionýrem je určitě Noma, ale trendy už zdaleka nevycházejí jen od nich. Může mít mnoho podob, i ty úplně nejobyčejnější suroviny zde dokáží připravit způsobem, ze kterého si sednete na zadek. A nebo si taky budete říkat „sakra, co na tom kusu cibule jako má bejt“. Sem tam je prezentace jídel ve stylu „hledej, šmudlo…“, na druhou stranu třeba to ovonění hoblinami u jednoho z amuse-bouche fungovalo geniálně a nešlo tedy jen i způsob prezentace…

tschidaØkologisk je tu všude, nejen u jídla a pití se tu „bio“ skloňuje ve všech pádech. Obzvláště s víny jsou „autentické“ trendy špičkových restaurací až poněkud extrémní, sledovat hosty u vedlejšího stolu a jejich první setkání s oranžovým vínem (famózním z Rakouska, z restaurace jsem okamžitě vyrazil sehnat do města láhev) bylo k nezaplacení. Top restaurace, ale je to opět lehce opičení po Nomě a velmi často nebude vycházet ze skutečného přesvědčení, prakticky nevedou Bordeaux jakožto vína příliš technologická a chemická (ve vinicích i sklepě).

Jægersborggademanfreds

Jægersborggade, tak trochu alternativní ulice, vlastně docela dost připomíná Berlín. Jen je tu mnohem více kol. Na pár desítkách metrů najdete hned několik „zásadních“ Kodaňských podniků (a v dalších jinde zase objevíte produkci odsud). Velmi živé The Coffee Collective, mišelinská restaurace (pro mnohé hodně sporná a s nad až příliš častými reakcemi ve stylu „to nemyslíte vážně“) Relæ a hned naproti její sesterský lehce undergroundový podnik Manfreds & Vin, vinotéka Terroiristen s naturálním Slovinskem a dalšími fajn věcmi, zajímavé oblečení, eko kuchyňské vybavení…

modernihistoricke

Samotné město nabízí dostatečné vyžití nejen pro blázny do jídla a pití, ale i pro nadšence do památek, sem tam i nějakou modernější architekturu najdete, jsou tu bezva parky a další vyžití…

lov

Komentáře používají Disqus