Tuhle středu vyjde v IN Magazínu Hospodářských novin dvoustránka o vínech z Anglie (s věcmi které jsem tu ještě nepsal), kde jsou zásadní šumivky. A středu příští opět v INu bude bublinám věnovaných hned několik stránek, předsváteční téma prostě. I pro pravidelné čtenáře Jižního svahu se tam asi najde něco nového, spíš ale konkrétní doporučené lahve než teorie okolo :-) V poslední době jsem tedy doma dost sjížděl právě bubliny, nakoupil a přechutnával sérií lahví co potřeboval ještě ověřit, než je definitivně doporučím (jinak řečeno zrovna ekonomicky výhodné pro mne tohle téma nebylo). Manželka si ovšem na novou večerní dietu zvykla rychle :o) Jedním z vypitých vín byli Strohmeier Weiß 2012 Blanc de Blancs, ze sortimentu Veltlínu, nesířená biodynamická směs Sauvignon blanc a Chardonnay, navíc extra brut a úplně bez dozáže. Hodně čerstvá vůně, divočejší, jablka a podzimní ovoce na zahradě, navinulejší, výrazně minerální. V chuti velmi suché, výborné krémovější perlení, kopíruje vůni v podzimním ovoci, navinulosti a mineralitě, dělší. Složitější kousek, taková ta „poetika dřevorubeckého rázu“, bavilo. Ovšem cena někde přes pět stovek, takže spíš nadšenecká záležitost.
Jan Stávek z Němčiček je znám především díky fortifikovaným, likérovým vínům. Další specializací a oborem nadšeného zkoumání jsou vína růžová, o kterých dokonce napsal knížku, mám ji doma ale zatím projížděl spíše zběžně. Akorát se teď trochu bojím popsat u jeho růžové šumivky barvu, na definici barvy si myslím docela staví :-) Sexta 2010 brut je připravena z hroznů odrůd Frankovka a Ryzlink vlašský a vzniká druhotnou fermentací v lahvi (a mám trochu obavu, že v rámci EU není legální na jiné než šampaňské napsat Méthode Champenoise, raději bych to upravil na Méthode traditionnelle). Víno má jemnější růžovou barvu lososového odstínu a velmi pěkné perlení menších až středních bublinek. I vůně je jemnější, elegantní, připomíná maliny a další červené ovoce, navinulejší jablečné tóny, dotyk minerality. V chuti suché, ovocné, živé, s výborným krémovějším perlením, lehčí a aperitivně osvěžující, zároveň ale dostatečně seriózní a velmi pěkně postavené. Ovocnosti a bezva kyselinám určitě pomohl ročník 2010. Po pravdě mi tenhle projev sedí víc, než třeba ten teplejší kulatější Chardonnay sekt od bohémky, o kterém jsem psal nedávno. Uvidíme, jaké budou další ročníky :-) Sextu by měl mít znovu v sortimentu od příštího úterý Fajnšmekr, mají ji ve vinotéce v Korunní 47 (Praha 2) a prodává i vinař přes web, cena 360-380 Kč.