O pivech, ač je testuji stále velmi rád, už příliš nepíšu, jsou tu jiní a systematicky pokrývají nejen českou pivní scénu :-) Jedno nedávné pivko se sem ale vyloženě hodí. Ujíždím na experimentech firem jako Nøgne Ø (kupříkladu Red Horizon, pivo pomalu dlouze fermentované japonskými saké kvasinkami č. 7), Brew Dog či Mikkeler, společně s dalšími je prodává fajn malý obchod Beergeek kousek od Jiřího z Poděbrad. Pravda, v některých případech se už cenově dostáváte do zóny drahých vín, i 300+ korun za lahvičku 0.25l, ale… třeba ty saké kvasinky jsem prostě nemohl vynechat! :o) Sem ovšem, vzhledem k mým „naturálním“ vinným choutkám a ostatně i celkovému projevu, patří Mikkeller Spontankriek.
Je to vlastně asi nejobvyklejší z jejich lambiků, spontánně ve dřevě kvašených vyzrálých piv s ovocem, v tomto případě višněmi. Mají ještě hromadu dalších a značně exotičtějších variant – řepu, angrešt, šípek, mandarinku a tak. Hromada narůžovělé pěny na úvod, až nečekaně dobré perlení. Ve vůni i v chuti je to opravdový divočák. Ne úplně zralá višeň, sud, zemitost, hodně funky tónů, jablečný ocet, brett. V chuti ovocné, i přes docela vysoký alkohol působí spíše lehčím bezva pitelným dojmem, extrémně suché, kyselé, trpké, až vysušující v závěru, zemitější, ale svým svérázným způsobem lákající k dalším douškům. Nacházím v tom jistou zvrhlou radost. Vínomilci si mohou představit spontánně kvašený nesířený pinot ze severního extrému pěstování révy, kvašený i s třapinami a školený rok či dva ve starém malém nevymytém sudu. A pak že příznivci „autentických“ vín jsou úchyláci! Pivaři mnohem větší!!! :o)