Nedávno jsem korku (resp. plastového špuntu, tuhle volbu přiznám-se příliš nechápu) zbavil další láhev ze Strekova. Konkrétně hrozno pocházelo Údolie Márie a byla to Frankovka modrá 2011 z vinařství Natur Wine Štefan Kasnyík. O vinařství jsem tu už psal, i na tuto konkrétní láhev došlo, ale už je to přes rok a opakování je matka moudrosti, v tomto případě jsem opakoval více než rád. Tmavší granátová barva. Čerstvá, svěží ovocitá vůně, peckoviny, švestka a višeň, decentní kořenitost, lehce zákvas na slivovici, něco dřeva, sympatická, příjemná, lákající k napití. Všeho tak akorát, elegantní. Suchá, krásně ovocná šťavnatá chuť s páteří kyseliny, působí lehce ale přitom je tam toho hodně, fajn délka, něco tříslovin ale spíše uhlazenější, bezchybná snadná pitelnost a přitom nabízí mnoho ke zkoumání na celý večer. Krása, jasný X faktor a červené, které mne bavilo v poslední době skoro nejvíc z toho, co jsem pil. V otevřené lahvi šlo po pravdě celkem rychle dolů a druhý den už byl vliv vzduchu hodně znatelný, úvodních několik hodin ale nemělo chybu :-)
Jedno z vín, kterého jsem doma protočil velké množství (a ještě naštěstí v zásobě trochu mám a stále se drží kondici), byl Cabernet Moravia 2009 od Tomáše Čačíka (web). V ročníku 2012 ve vinařství vznikla kupa fajn vín (ač mne normálně od Čačíka baví hlavně červená, tak jsem vyloženě ujel na Neuburském), třeba velmi příjemné vyvážené Svatovavřinecké či první pokus o oranžové víno, a také samozřejmě nová morávka. Cabernet Moravia 2012, vyzrálostí hroznů 22°NM a tedy na úrovní pozdního sběru ale ponechaný jako zemské, byl tentokrát školen v novém dubovém sudu, v tomto vinařství spíše výjimečný postup. Víno je hodně tmavé, s fialovým odstínem, barví jazyk a zuby :-) Důraznější, tmavší „fialová“ peckovinová vůně, lehká živočišnost, mladost, svěžest, mírně těkavka, kořenité tóny, makový koláč, divočejší sympatické. Dost výrazně se projevuje i dřevo, takovým syrovějším „vlhké prkno“ způsobem, trochu vulgárněji, ještě potřebuje čas. Suché, šťavnaté, ovocité v chuti, spíše trochu lehčího střihu, vyvážené, s lehce čokoládovým dojezdem, fajn kyseliny, hodně dobře se to pije. V otevřené lahvi se hlavně vůně dobře srovnává, určitě to potřebuje ještě čas. Svým způsobem mne devítka bez nového sudu bavila víc, byť tohle je o něco komplexnější víno. Každopádně za cenu 150-200 ve vinotéce (a méně přímo od vinaře) nemám s vínem nejmenší problém :-)