V pátek večer, před cestou do Maďarska, jsem se navnadil lahví Mundia Cuvée 2009. Zařazeno jako DHC Villány Premium a pochází z vinařství Wassmann, o kterém už jsem tu psal v souvislosti s jejich portugalem. Nové ročníky jsou certifikovány Demeter jako biodynamické, tohle zatím „jen“ bio. Mundia je směs frankovky a portugalu, měsíc macerace, školeno 20 měsíců ve velkých dubových sudech i menších použitých francouzských a maďarských barrique sudech, následně devět měsíců spojení odrůd v nerezu. Tmavší granátová barva. Čerstvá, pikantnější, šťavnatě ovocitá vůně s jasnými dotyky dřeva. Frankovka tu pocitově hraje prim. Suché a tvrdší v chuti, bezva kyselina, šťavnatost, tmavší peckovinová ovocitost, mladistvě působící, seriózní, vyvážené, ale chce čas a vzduch. K rozpitému vínu jsem se vrátil v neděli a drželo si charakter, tmavou ovocitost a jistou tvrdost, kyselina a tanin vás okamžitě chytnou, žádný přehřátý jih. Není to nějak dvakrát komplexní ale ani vyloženě přímé, spíš dost příjemné pití u které jde přemýšlet ale nenutí vás do toho. Dováží Boden Fine Wines a chtějí za něj 350 Kč, což mi přišlo jako fér cena. Těším se na další vína od Wassmanna, ještě jsem koupil Merlot a zkusmo taky vlašák.
Na nedávné slepé degustaci autentických vín ve Veltlínu, kde se mi dařilo řádově hůře než na té první, šel jako jeden ze vzorků i Pinot Blanc 2012 od Oty Ševčíka. Tmavší barva, zlatavá, a jasný oxidativní styl. Mladistvé, čerstvé, jablíčkové, efektní, minerální bohatší ve vůni a totéž se opakuje i v chuti. Suché a živé, plnější a sladkost ovoce, čerstvé, šťavnaté, svěží, krásně udělané a delší. Poměrně komplexní projev a zajímavé pití, v rámci domácích ukázek stylu hodně nadprůměrné. Pokud někde narazíte, tak doporučuji zkusit, jako intro do stylu poslouží výtečně. Pil jsem ho už na degustaci Oty před pár měsíci, ale tenkrát (byť poznámky mám podobné) šlo až ke konci degustace, trochu se na něj zapomnělo, a teď jsem naslepo prostě nepoznal.