Být vinařským konzultantem nemusí být snadná práce. Normálně si takhle jezdíte (či létáte) po vinařstvích celého světa, do zblbnutí opakujete „zkuste mikrooxidaci“ nebo „přidejte taniny“, vyčerpávající je to. Občas, když jste hodně slavný (kupříkladu Michel Rolland), tak se vinař pochlubí, že mu s vínem radíte právě vy. A pak jednou dostanete zakázku úplně jasného a logického zadání, žádné chození kolem horké kaše: „Chci nové kultovní víno, které rovnou začnu prodávat za $200.“ Bude ho něco přes dvacet tisíc flašek, hrozny nakoupíme, efektní degustační místnost už máme a vinařství dodáme :o) Něco se vám nepovede, trochu ujedete, ve víně vyletí těkavky, nakonec projde pětinásobnou filtrací a ztratí „ komplexitu špičkového vína“. A zadavatel zakázky vás zažaluje o 1.6 milionu dolarů, že jste neudělali vše proto, aby své víno „95+ bodů“ získal. Více informací najdete na stránkách Napa Valley Register. Nevím jak vám (ale řeč není o tom, zda konzultant opravdu selhal atd.), ale i když tam umí udělat fantastická vína, tak celý tenhle systém „kultovních cabernetů“, bez historie a jen díky tuně bodů z nějakého oblíbeného magazínu, mi přijde scestný. Ale nejede v tom jen Napa, vše se opakuje s některými supertoskánci a všude jinde po světě, recept na „velikost“ je přitom pokaždé stejný.
Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC) přišlo s novým způsobem, jak zkvalitnit environmentální přístup v regionu a trochu jim vylepšit jméno. Součástí právě distribuované příručky a související certifikace Haute Valeur Environnementale je, krom záležitostí typu nahrazení kovových podpůrných tyčí ve vinicích dřevěnými, i poněkud sofistikovanější položka. Vinař nebude smět utratit za pesticidy a palivo do traktorů více než třicet procent obratu :-) Regionu už se povedlo, od roku 2001, srazit spotřebu pesticidů na polovinu. A také významně snížit emise CO2 a zlepšit práci s odpadní vodou a všemožnými vedlejšími produkty vinaření. Když byl šéf komunikace CIVC, Thibaut Le Mailloux, v Praze, tak právě o ekologických aktivitách mluvil hodně a očividně je to pro ně zásadní téma (někde bych možná vyhrabal nahrávku tiskovky). I přesto, že v Champagne je z logických důvodů vše o něco komplikovanější než třeba v Alsasku nebo na jihu Francie.