V rámci prodlouženého víkendu jsem toho pootevíral docela dost, dvě lahve čekají na samostatný článek / profil vinařství, o dalších se zmíním rovnou. Připomínku si zaslouží Le G de Château Guiraud 2011, o kterém zde psal už dříve. Nejen proto, že jde výjimečně o Bordeaux s vinicemi v bio režimu :-) Je to velmi efektní a chutná směska s dominancí Sauvignonu blanc, parádně pitelná, oproti loňským letním poznámkám se aromatika uležela a více se projevují tropické tóny. Takový ten typ vína, kde mnozí po velmi expresivním projevu ve vůni čekají sladší víno, ale dostanou krásně suché a energické. Nedopitá láhev druhý den docela rychle odcházela, takže to vidím na odpíjení zásob toto léto. Odkorkoval jsem také Ryzlink rýnský 2012 od Tomáše Čačíka z Kobylí. Trochu tmavší barva a již naleželejší vůně, celkem výrazná, hlavně květinová s dotykem meruňky a petroleje. Suché, na jeho bílá o něco plnější projev a až jakoby decentní dotyk sudu, fajn kyseliny a délka, vyvážené příjemně pitelné nekomplikované ale zároveň ne přímočaré bílé. Chutnalo a má potenciál zajímavě se vyvíjet. Na Neuburské stejného ročníku nemá, za pozornost ovšem stojí.
Objednal jsem Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr (Přední hora, Velké Bílovice) od vinařství Hrabal pod značkou Pelvins, podle viněty z panenské sklizně. Na lístku bylo dražší než jejich základy, a Hrabal červená umí, tak jsem se těšil. Ale dostal dost jednoduché červené, stylově takové základní Beaujolais, byť s trochu vyšším alkoholem. Přímočaře ovocné, peckoviny, kyselin dost a slušně pitelné, vyhlazené tříslo, spíše kratší dochuť. Víno za max 4€, v zahraničí, naprosto bezproblémové ale projevem velmi nenáročné základní. Pil jsem ho v restauraci Expivovar Hořice (web). Vlastně trochu natruc místo piva. Nevařili tam vlastně vůbec špatně a mají hezký venkovní dětský koutek, ale točí tankové Krušovice. Nic proti nim, jen v poměrně efektních a jistě velmi nákladně zrekonstruovaných prostorách bývalého pivovaru mi přijde jako vyloženě zmařená příležitost nevařit si i něco vlastního. Určitě by to přitáhlo další lidi, pivní turistika teď zrovna docela jede. Ale do ekonomiky podobného podnikání nevidím, že jo :-)