pondělí 5. května 2014

Víkendové lahve, jedna v expivovaru

cacik_ryzlink_rynsky_2012V rámci prodlouženého víkendu jsem toho pootevíral docela dost, dvě lahve čekají na samostatný článek / profil vinařství, o dalších se zmíním rovnou. Připomínku si zaslouží Le G de Château Guiraud 2011, o kterém zde psal už dříve. Nejen proto, že jde výjimečně o Bordeaux s vinicemi v bio režimu :-) Je to velmi efektní a chutná směska s dominancí Sauvignonu blanc, parádně pitelná, oproti loňským letním poznámkám se aromatika uležela a více se projevují tropické tóny. Takový ten typ vína, kde mnozí po velmi expresivním projevu ve vůni čekají sladší víno, ale dostanou krásně suché a energické. Nedopitá láhev druhý den docela rychle odcházela, takže to vidím na odpíjení zásob toto léto. Odkorkoval jsem také Ryzlink rýnský 2012 od Tomáše Čačíka z Kobylí. Trochu tmavší barva a již naleželejší vůně, celkem výrazná, hlavně květinová s dotykem meruňky a petroleje. Suché, na jeho bílá o něco plnější projev a až jakoby decentní dotyk sudu, fajn kyseliny a délka, vyvážené příjemně pitelné nekomplikované ale zároveň ne přímočaré bílé. Chutnalo a má potenciál zajímavě se vyvíjet. Na Neuburské stejného ročníku nemá, za pozornost ovšem stojí.

guiraud_g_2011expivovarpelvins_hrabal_zweigeltrebe_2011

Objednal jsem Zweigeltrebe 2011 pozdní sběr (Přední hora, Velké Bílovice) od vinařství Hrabal pod značkou Pelvins, podle viněty z panenské sklizně. Na lístku bylo dražší než jejich základy, a Hrabal červená umí, tak jsem se těšil. Ale dostal dost jednoduché červené, stylově takové základní Beaujolais, byť s trochu vyšším alkoholem. Přímočaře ovocné, peckoviny, kyselin dost a slušně pitelné, vyhlazené tříslo, spíše kratší dochuť. Víno za max 4€, v zahraničí, naprosto bezproblémové ale projevem velmi nenáročné základní. Pil jsem ho v restauraci Expivovar Hořice (web). Vlastně trochu natruc místo piva. Nevařili tam vlastně vůbec špatně a mají hezký venkovní dětský koutek, ale točí tankové Krušovice. Nic proti nim, jen v poměrně efektních a jistě velmi nákladně zrekonstruovaných prostorách bývalého pivovaru mi přijde jako vyloženě zmařená příležitost nevařit si i něco vlastního. Určitě by to přitáhlo další lidi, pivní turistika teď zrovna docela jede. Ale do ekonomiky podobného podnikání nevidím, že jo :-)

Komentáře používají Disqus