Vzpomínám na dobu, kdy se kupa vín v supermarketech pyšnila informací, že vznikla „metodou řízeného kvašení.“ Logicky tak měla výhodu proti konkurenci, která nic takového nedeklarovala a jistě byla vyrobena neřízeně a tím pádem nutně dosahovala nižších kvalit :o) Vzpomněl jsem si na to při pohledu na mladý veltlín ze Znovínu Znojmo, konkrétně Veltlínské zelené 2013 pozdní sběr polosuché (původ hroznů velkopavlovicko, Velké Němčice, trať Punty), které se pyšní razítkem „CRYOMACERACE schlazení a naležení HROZNŮ“. Ledňáček a kryomacerace, to je přeci jasné! Zadní viněta pak vysvětluje, že „Ledňáček jako symbol věrnosti, ale i ryzí čistoty vod, symbolizuje i způsob čisté výroby vína. To znamená zchlazení hroznů na 4 °C po dobu několika dnů (tzv. cryomacerace) a dále lisování, odkalení, kvašení – to vše čistě a za studena.“ Kam se ztratila doba, kdy důležitou informací na znovínských (nejen) přívlastcích bylo krom odrůdy a ročníku hlavně jméno a kresba vinice, viněta byla čistá, bez několika barev a stylů fontu, bez barevných obrázků zvířátek, maximálně s nálepkou Terroir řady a číslem lahve.
Ale co už, důležitý bývá obsah lahve, ne? Citronová barva, ne vyloženě bledá. Poměrně výrazná, svěží aromatika, „znovínský“ štych je tam i přes kryomaceraci :-) Především květinová, dotyk citrusu a sauvignonové zelenosti, lehce prašně zemitá, mírně ovocně sladší. V chuti spíše suché, cukr tam je ale spíše dodává jinak lehčímu vínu s nižším alkoholem tělo, hodně výrazná (7 g/l) kyselina cukr vyvažuje dobře. Čisté, dobrá délka, solidní bílé. Blbé to rozhodně není, za sto pade by mohlo být celkem úspěšné, byť tedy zrovna mému veltlínovému ideálu úplně neodpovídá. Jen… kryomacerovaný barevný ledňáček… nějak z toho nemám úplně seriózní dojem, který z jejich normálních řad vlastně stále ještě ano. Jakž takž jsem to bral u řady s ještěrkou, kde jde sice o úplně stejný marketingový záměr, ale alespoň tam byla snaha předstírat unikátnost terroir výskytem tohoto plaza. Že by ovšem trať Punty byla významná pozorováním ledňáčků, to slyším poprvé…