Před včerejší náročnou degustací Chardonnay, o které tu určitě bude řeč časem, jsem se stylově zavínil sklenkou bílého Burgundska. Konkrétně to bylo vesnické Pernand Vergelesses 2012 z Domaine Pavelot (web; momentálně Luc a jeho sestra Lise Pavelot, jméno je v obci dost obvyklé a má zde tradici), menšího bioproducenta (už skoro deset let, certifikováni od roku 2009) sídlícího právě v malebném Pernand Vergelesses a připravujícího vína z devíti hektarů vinic jen v blízkém okolí. O doméně napíšu asi něco víc po dalších lahvích, protože první víno mne zkusit vyšší apelace nalákalo. Bílá kvasí spontánně obvykle už ve dřevě, i pro vesnické víno malá část sudů nových. Citronová barva. Čerstvá, svěží, energická vůně. Citrusové, minerální, decentní máslová krémovost a toastový tón, čisté, příjemné, seriózní. Projev se opakuje v suché čisté šťavnaté velmi pěkně postavené chuti, citrusově ovocné, trochu krémovosti, svěžest, energie, dotyk minerální slanosti v delším závěru. Baví dost. Maloobchodně u Winelink osm stovek.
O víkendu jsem, hodně navnaděn výborným zážitkem s jejich Chardonnay, otevřel Pinot Noir 2013 zemské z Krásné hory (web, trať Krásná hora ve Starém Poddvorově). Burgundská láhev, elegantní viněta. Hodně světlá barva. Již pokročilejší a nazrálejší vůně do peckovin, mix čerstvého ovoce a sušených plodů, lehce zauzené, dotyk dřeva. Suché, v chuti spíše lehčího a docela elegantního střihu, vyvážené, peckovinově ovocné, s uhlazenějším dobře zakomponovaným tříslem a pěknou kyselinou, výborně pitelné. Nic vyloženě komplexního, ale výborně připravené a fajn ukázka odrůdy za rozumný peníz (240 Kč u Kupmeto). Víno v podstatě hotové a připravené k pití, pro mne docela překvapivě. Určitě v lahvi nějaký ten rok bez problémů vydrží a vývoj by mne zajímal, ale vlastně není třeba čekat. Stejně většinu lahví už spolklo gastro a víno se v restauracích otevírá teď.