Ve svých bublinových choutkách se nevyhýbám ani regionům, které přípravou kvalitních představitelů tohoto typu vín zrovna proslavené nejsou. Což je i případ Tokaje, byť v poslední době tam pozoruhodných kousků najdete vícero, ostatně jako všude po světě. Bubliny jedou! Každopádně když už se někdo rozhodně připravovat šumivé víno z hroznů jedné z tamních nejlepších vinic, tak k tomu snad má dobrý důvod. Királyudvar (web) býval slavným producentem, už ze jména jde odvodit „královské konexe“, a dlouhodobě dodával vína na habsburský dvůr. Byl oživen v roce 1997 a dnes je v majetku Antony Hwanga, známého ve vinném světě především coby (spolu)vlastníka jednoho z vůbec nejlepších vinařství na Loiře, Domaine Huët. Při obnově vinic v Tokaji a rozjezdu Királyudvar mu nejdříve asistoval István Szepsy, později se do aktivit zapojil „mozek“ Domaine Huët, Noël Pinguet, který inicioval a hlídal přechod k biodynamice. A nejspíš právě z Loiry a apelace Vouvray, kde vzniká úžasná škála vín suchých, sladkých i šumivých z Cheninu Blanc, přišla inspirace dělat i šumivé tokajské.
Királyudvar Tokaji Pezsgő „Henye“ 2010 Brut je teprve čtvrtý ročník a již z vinic v bio(dynamickém) režimu, byť certifikaci mají až později. Jde o Furmint (maximálně s trochou Hárslevelü) z vyšších části vinice Henye, kvašeno klasickou metodou v lahvi, jako dozáž použito vyzrálé sladké tokajské. Což je nefér výhoda proti všem těm, co používají prostý cukr :-) Tmavší nazlátlá žlutá barva. Vlastně jen docela mírné perlení, nic divokého. Květinová vůně, s výraznějším medovým projevem, jablečný koláč, pečené ovoce, trochu znát oxidace, pěkná minerální linka. Suché, spíše plnější v projevu, s výbornou kyselinou, poměrně výrazné, delší, medové, vyvážené, zajímavé. I přesto, že si nejsem stoprocentně jistý, zda moje láhev nedostala trochu více vzduchu než by bylo ideální, tak šlo o dost fajn zážitek s charakterním vínem. Jen cena se bohužel pohybuje v Maďarsku okolo sedmi stovek, což už je „šampaňské teritorium“ :-)